Начало Актуално Електронна система, подновена материална база, ефективни програми за финансиране и справяне с недостига на места в детските градини са част от успехите в образованието в Пловдив

Електронна система, подновена материална база, ефективни програми за финансиране и справяне с недостига на места в детските градини са част от успехите в образованието в Пловдив

presk_obrazovanie_totev_stoyanov_stilyanova3400 първокласници ще прекрачат училищния праг на 15-ти септември тази година в Пловдив. Общият брой на учениците в общинските училища на територията на общината за учебната 2015/2016 г. е 32 600. Това стана ясно на пресконференция на кмета инж. Иван Тотев, ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов и началникът на отдел „Образование“ Донка Щилянова.

Общият брой на децата в общинските детски градини е 10 530. През летния период в 25 ЦДГ и ОДЗ, както и на 17 общински училища са извършвани частични ремонтни дейности.

Образованието е един от основните приоритети в цялостната политика на Община Пловдив, подчерта кметът Иван Тотев. Ето и конкретни факти в подкрепа на неговите думи:

Важна стъпка в развитието на предучилищното образование бе направена в началото на  2012-та година с въвеждането на  системата на делегираните бюджети в детските градини. Чрез нея бяха предоставени на директорите права да планират и осъществяват разходи, съобразно конкретните нужди на всяко едно отделно детско заведение. От общинския бюджет като добавка към бюджетите на детските градини се осигуряват допълнителни средства: за учебни помагала по Държавните образователни изисквания за 3 и 4-годишните деца, за поддържане на басейните, за децата със СОП на ресурсно подпомагане, за хранене чрез външна услуга и отопление с течно гориво. Предоставените средства на детските заведения са достатъчни и е преустановена практиката за изискване на средства от родителите.

Един от основните проблеми – недосиг на места в детските градини бе разрешен чрез изграждане на нови бази за 41 групи . Осем от групите – 4 в ЦДГ „Мир“ и 4 в ОДЗ „Щастливо Детство“, се преместват в нови сгради, а с останалите 35 групи са разкрити над 1000 допълнителни места. Така за 4-годишния период са осигурени  достатъчно места за всички желаещи прием в детските градини. Продължават усилията на общината да осигури типови сгради за децата от блоковите детски градини. Започва строителството на новата сграда на ЦДГ „Чайка“.

От 01.11.2012 година приемът на децата в детските заведения  се извършва по електронен път, с което са улеснени не само родителите, но и директорите. Въведените правила внасят равнопоставеност между децата и прозрачност за родителите. Предвидени са предимства за децата, отговарящи на социални критерии. От стартирането на Системата до момента са проведени 47 класирания, при които са класирани 18 758 деца. Броят на записаните деца в детските градини и ясли е 16 027. От април 2014 г. Методиката е актуализирана, с цел подобряване и улесняване на прилагането й.

В четиригодишния период са създадени общински програми за финансиране на училищата и детските градини. По програма за разкриване на подготвителни групи на целодневна организация в общинските училища и осигуряването на средства в размер на 234 240 лв. от Община Пловдив за периода 2013 – 2015 г. е финансирано разкриването на 8  целодневни подготвителни групи в: ОУ „К. Величков” – 2 групи, ОУ „Кочо Честеменски“ – 2 групи, ОУ „В. Левски“ – 3 групи, СОУ „Хр. Г. Данов“- 1 група.

С новоразкритите групи са осигурени места, които да гарантират пълен обхват на всички 5- и 6-годишни деца, подлежащи на задължителна подготовка. В новите групи за децата са осигурени целодневно обучение в подходящи за тяхната възраст условия и възможност за по – лесна адаптация към училищната среда при постъпването им в първи клас. Разкрити са допълнително общо 26 подготвителни групи в училищата (целодневни и полудневни).

През 2013 година стартира и Програма за модернизация на учебния процес, като изразходваните от общинските училища средства за 3-годишния период са в размер на около 150 хиляди лв.  Съгласно приетите правила, задължително е кандидатстващото училище да осигури собствен финансов принос. С отпуснатите от общината средства са закупени интерактивни дъски, мултимедийни проектори, оборудване за специализирани кабинети, заплатени са лицензи и такси за администриране на образователен софтуер.

По програмата за финансиране на ремонт на съществуващите и изграждане на нови детски площадки в общинските детски градини, стартирала през 2015-та година, са кандидатствали и са одобрени 7 детски градини за 12 детски площадки. Предвидените средства в нея са в размер на 45 000 лв. Съгласно приетите Правила, максималната сума за финансиране от страна на община Пловдив е в размер на 50% за една детска площадка.

Реализацията на програмно финансиране по отношение на обновяване на материалната база и промяна на вида на отопление доведе до видими резултати и спестени средства.

По различни програми са санирани сградите на 41 общински детски и учебни заведения.

Изградена бе многофункционална спортна зала в СОУ “Св. Патриарх Евтимий” на обща стойност  990 519 лв.

В периода 2012 – 2015 година общо 11 сгради на общински училища преминават на друг вид отопление – 9 са газифицирани, а в две сгради отоплението е с ТЕЦ. За същия период 11 сгради на детски градини са газифицирани, а 6 сгради са преминали на ТЕЦ.  Благодарение на санирането на сградите и смяната на вида отопление в детските градини разходите за вода, горива и енергия се намалят почти на  половина – от  от 3 255856 през 2011 г. на 1 761042 лв за 2014 г.

1

Община Пловдив реализира и проектите: „Подобряване на управлението на човешките ресурси в сферата на образованието в общинската администрация Пловдив” – реализирани средства 92 100,96 лв, проект по ОПРЧР „Образование – за равен старт” за образователна интеграция на учениците от етническите малцинства. Обхванати са 135 ученици от 7-ми и 8-ми клас, 35 учители с повишена квалификация, 50 родители на ученици от етническите малцинства. Проектът е на обща стойност 219 829 лв. Проект „Ти решаваш – ние помагаме”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства чрез Ромски Образователен Фонд– Будапеща. Обхванати са 75 ученици и 150 родители. Стойността на проекта е 34 685 лева.

Около 500 000 лв. са осигурените от Община Пловдив за дейности и мероприятия, организирани и финансирани изцяло или частичо от Общината. Сред тях са: стимулиране, чрез еднократно финансово подпомагане, на деца с изявени дарби от училищата на територията на община Пловдив – финансово подпомагане за класиране на призови места на регионални, национални и международни състезания на стойност над 76000 лв. Организиране и финансиране на национална кампания „Бъди грамотен,  кампания „Грамотни ли сме?“.  Финансират се  честванията на юбилеи и годишнини на 46 детски градини и 22 училища. Община Пловдив бе организатор на Първи регионален форум в областта на предучилищното образование „Ефективни модели на взаимодействие детска градина – семейство”, както и на международна конференция на тема: „Лидерство за равен достъп и качествено образование“. Отдел „Образование” 4 поредни години е партньор по провеждане на кампанията за зрравословно хранене „Да сме здрави”, проведена във всички детски градини за над 10 000 деца. Сред дейностите са и организиране и финансиране на Ученическите спортни игри, общината подсигурява и награди за първенците за четири поредни издания на проект „Народните будители и АЗ”. Осигурявава средства за участия на ученици в областен кръг на олимпиади и състезания за всяка учебна година, както и награждаване на млади таланти от подготвителните групи на детските градини.

Съвместно с учителската общност, неправителствения сектор, РИО на МОН и МОН са организирани Кръгли маси, проведени са междуучилищни конкурси и изложби, концерти и литературни прояви, организирани срещи с учители –творци, осъществен културен обмен между български и италиански учители с цел обмяна на опити др.

Педагогическата библиотека разполага с 25350 тома в областта на педагогиката, психологията, философията, история и други. Ежегодно се обогатява библиотечният фонд, осигурява се нов софтуер за обслужване на читателите. В библиотеката се извършва всекидневно справочно-библиографска и консултативна дейност, като се подготвят устни справки за автори, заглавия и книги и писмени справки по зададени теми.

8,351 total views, no views today