Начало Събития Заместник-кметът Амелия Гешева даде символичен старт на Нощта на музеите в Пловдив

Заместник-кметът Амелия Гешева даде символичен старт на Нощта на музеите в Пловдив

IMG_5897В Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“№15 тази вечер, точно в 18 часа беше даден символичен старт на 12-то издание на Европейската нощ на музеите в Пловдив. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гримирани и облечени в барокови костюми, посрещаха гостите в Галерията, представяйки оживели класически персонажи. Техни връстници от НХГ„Цанко Лавренов“ рисуваха на живо пред посетителите, като по този начин направиха гостите свидетели на творческия акт на създаването на художествено произведение.

Интересната програма стартира с дарителски акт на КЦМ 2000 АД, в присъствието на заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева, многобройни гости и възпитаниците на двете художествени училища. КЦМ 2000 АД, представлявано от инж. Никола Добрев – Председател на СД и председател на НС на КЦМ АД подари на Градската художествена галерия картина, създадена от известния художник Димитър Христович с артистичен псевдоним HR –Stamenov. Творбата представлява живописен „портрет“ на светлинната инсталация „Space 0 Space“, показана в сградата на нейната Постоянна експозиция през 2012. Инж. Никола Добрев разказа за историята на картината и за творческия път на автора, който КЦМ 2000 АД подкрепя от самото му начало.

Заместник-кметът Амелия Гешева най-напред поздрави присъстващите и имениците по повод днешния светъл християнски празник, почитащ паметта на Св. Св. Константни и Елена, в кйто се провежда и Европейската нощ на музеите – 2016.Тя изказа и своята огромна благодарност към работещите в пловдивските музеи и ГХГ за усилията и всеотдайния труд. От името на община Пловдив и от свое име, заместник-кметът специално благодари на КЦМ 2000 АД за това, че традиционно застава зад всички събития от културния календар на община Пловдив.

„За нас това е изключително ценна подкрепа! Това е онова ЗАЕДНО, което ни кара да се чувстваме горди, че нашият град е различен, има различен дух от други градове, в които хората още не са се научили да се обединяват около ценни каузи. А културата е точно такава Кауза. Щастлива съм, че тук тази вечер са ЗАЕДНО  и децата от художествените училища. Това е мисията – да покажеш пътя, на тези, които тръгват да открият себе си и своя талант. А  утре те да ни събират със своите изложби, постановки и постижения, за да продължим нататък, за да го има българският дух и култура!“ каза в приветствието си Амелия Гешева.

Непосредствено след официалната част, младите и талантливи актьори от куклено-театрално студио „Импресия“, с ръководител Соня Ботева, представиха миниатюрите „Метаморфози“. И този път актьорите от „Импресия“ демонстрираха своята класа и заслужиха подкрепата и аплодисментите на публиката. През цялата нощ, в залите на Главната улица могат да бъдат разгледани  творбите на 63-та художници, които участваха в  Петия национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика.

IMG_5858 IMG_5877

9,144 total views, no views today