Начало Пловдив днес За седми път Община Пловдив организира Международна среща за туризъм

За седми път Община Пловдив организира Международна среща за туризъм

antichen

От 25 до 28 ноември 2015 г., за седми път в Пловдив ще си дадат среща представители на туристическия бранш и медиите от повече от 90 компании и над 17 държави.

Днес на пресконференция в община Пловдив, кметът инж.Иван Тотев, в присъствието на заместник-кметовете Стефан Стоянов и Георги Маринов анонсира предстоящата проява пред медиите.

Международният форум за туризъм стартира за първи път през есента на 2012 г. и с всяко следващо издание увеличава своя престиж на високо професионално и полезно събитие, което дава все по-добри резултати. Една от основните цели на Международната среща е представянето на Пловдив и региона като атрактивна туристическа дестинация за чуждестранните участници, които посещават България и града ни за първи път. Важен акцент в програмата на събитието е да бъдат презентирани най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив, които само за настоящата година са вече няколко на брой – многофункционалната спортна зала „Колодрума“, арт – квартал „Капана“, „Пеещите фонтани“, Природо-научния музей, с първия в страната планетариум с 3D. Друг основен приоритет за всички участници – чуждестранни и български туроператори, медии, представители на местната власт и туристическия бранш в региона, е възможността да се запознаят помежду си и да създадат бизнес контакти в организираните работни срещи от типа B2B по време на форума.

„Идеята на община Пловдив за такъв формат, фокусиран върху бизнеса, излизащ от концепцията на традиционната туристическа борса е много добър и работещ. Резултатите са вече налице. За първи път имаме толкова мащабно присъствие на туристи от Азия. Когато стартирахме първата Международна среща през 2012 г, групите от Япония и Китай бяха между 5 и 7. Оттогава, броят на туристите прогресивно расте и към момента имаме около 100 групи. Наблюдава се засилен интерес и от държави, които не са идвали преди това. За първи път в предстоящата VII Международна среща за туризъм в Пловдив ще вземат участие представители от Швейцария, Австрия, Малта, Словакия, САЩ и Черна Гора. Продължава интересът от страна на Великобритания, Германия, Италия, Мароко и от съседните – Турция, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия. Мароко, например, участва вече за трети път.“ каза кметът на Пловдив инж.Иван Тотев.

Успешно работи и онлайн платформата на МСТ, където може да се види цялата информация за събитието, както и да се направи регистрация.

Международната среща за туризъм е пример за ползотворното сътрудничество на Община Пловдив с туристическия бранш, както и с българските външно-търговски представители в чужбина. Това е един от успешните проекти на община Пловдив, който води до устойчив ръст на потока от чужди туристи, отчитайки над 10% увеличение на приходите в сравнение с предходната година. Според изнесените данни на НСИ, общото увеличение на реализираните нощувки е 8 %.

Официалното откриване  на срещата ще се състои на 26 ноември 2015 г., от 09.15 ч. в зала „Проф. Арх. Йолов” на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”. След приветствието от страна на Министерство на туризма, програмата през първия ден ще продължи с презентация на Пловдив и региона като туристическа дестинация, както и с представяне на престижния Concours Mondial De Bruxelles 2016, на който Пловдив ще бъде домакин в началото на следващата година.

В програмата на VII Международна среща за туризъм е включено и посещение на седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино“, който ще бъде открит на 27 ноември 2015 г., в 14 часа на Лапидариума  в Стария град.

6,996 total views, no views today