Начало Пловдив днес Изготвят техническото задание за обновяването на площад „Централен“

Изготвят техническото задание за обновяването на площад „Централен“

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев се срещна с архитектите от португалското архитектурно студио „Фора“, което спечели обявеният от общината международен конкурс за обновяване на площад „Централен“.

Стигнахме вече до изготвянето на техническото задание, което ще премине през обществено обсъждане. Важното е, че в момента работим по бюджета на Община Пловдив и в него ще заложим сумата, необходима за изготвянето на техническия проект, съобщи кметът Иван Тотев. Той допълни, че се очаква през първите месеци на следващата година ще стартират процедурите по ЗОП. Надеждата е Пловдив да посрещне домакинството на Европейска столица на културата през 2019-та година с обновена визия на площад „Централен“.

В Пловдив има уникално взаимодействие между различни исторически пластове. Нашият проект ще подпомогне това взаимодействие, както и съжителството на историческия и съвременния град, заявиха архитектите Жоао Руиво, Ракел Оливейра и Жоао Папуля от „Фора“.

Основната идея на екипа от Португалия е изграждането на мащабен подземен музей на Античния Филипопол, който в по-голямата си част да е покрит с метална конструкция, облицована с камък или дърво, което представлява съвременния площад. На Античния площад ще се слиза по специални рампи. Този идеен проект предвижда двата площада да имат отделен живот, което позволява непрекъсната работа по разкопките.

5,221 total views, no views today