Начало Събития Израелски фотографии от Светите земи в Градската художествена галерия

Израелски фотографии от Светите земи в Градската художествена галерия

P1020191До края на юли на втория етаж в Залите за временни изложби на Градската художествена галерия в центъра на Пловдив, могат да се видят въздействащите фотографии на Дафна Тал, потапящи ни в света на Православната вяра при нейния извор – в Йерусалим и други свещени места.

Фотографиите се раждат в резултат на  сътрудничеството на Дафна Тал с Руската и Гръцката православни църкви, сред чиито представители тя за известно време живее. Проектът се осъществява под ръководството на д-р Нисан Н. Перез, консултант и куратор, вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив.

От името на Кмета на Пловдив инж.Иван Тотев и на община Пловдив, заместник-кметът Георги Титюков изказа благодарност на Посолството на Държавата Израел за това, че дава възможност прекрасната изложба „Вечна вяра: Православието по Светите земи“ да посети  Пловдив – Европейската столица на културата 2019 година и изрази възхищението си от умението на фотографката Дафна Тал да улови и представи по изключителен начин този мир и спокойствие, които излъчват лицата на православните вярващи. Сред гостите на събитието бе и Председателят на Общински съвет Пловдив – Савина Петкова.

При откриването на изложбата Н.Пр.г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел у нас, подчерта:

„Това е автентичният свят на вярата и ценностите, които не веднъж са били подлагани на изпитание. Тук в България, ние винаги ще споменаваме ролята на тази църква и нейните водачи Митрополит Кирил и Екзарх Стефан, изиграли голяма роля за спасяването на еврейската общност в България от ужаса на холокоста.

В своя артистичен подход, Дафна Тал избира да се занимава с много въпроси и предизвикателства, пред които изкуството днес е поставено: мястото на религията, традиционните ценности в нашия живот и света около нас. Промените в съвременността, извън стените на църквата и предизвикателствата, които те носят на тези, които остават вътре. Със своя скромен и семпъл подход, авторката предава посланието за любов и толерантност към всички.“

Лилиан благодари на Градската художествена галерия, за „прекрасното домакинство“, както и на присъстващите за тяхната любознателност и интерес към  „мистериите на Светите Земи“.

От името на еврейската общност в Пловдив Светлозар Калев, председател на организация „Шалом“, подчерта неоспоримото място на Православието в човешката история и конкретно за българските евреи с думите: „Православието спаси нашите бащи и майки“.

Във вълнуващо слово представителят на Българската православна църква отец Еленко посочи, че тези фотографии идват някак естествено в Пловдив, защото градът ни, в който мирно съжителстват християни, мюсюлмани, юдеи, е нашият Йерусалим. „Аз като свещеник, който никога не съм ходил в Йерусалим, с любопитство надничам, искам да вляза в тези фотографии и да запаля една свещичка“

Слово на Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан – посланик на Държавата Израел на откриването на изложбата с фотографии „Вечна вяра: Православието в Светите земи“ в  Градската художествена галерия:  

„В продължение на хиляди години Израел е свещената земя, люлка на Юдаизма и Християнството, и свято място за мюсюлманите.

Първите църкви в света, са били синагоги – като тази, която всички познаваме в Капернаум, на брега на Галилейско море, където Исус Христос е проповядвал на своите ученици.

Изложбата, която откриваме днес носи красотата и спокойствието на тези места, така добре познати от Библията и Новия Завет. В същото време тя представя на посетителите духовния свят на Православната църква и хората, които служат на светостта.

Вътрешният свят на героите в тази изложба прониква дълбоко отвъд това, което може да бъде визуално описано. Това е автентичния свят на вярата и ценностите, които не веднъж са били подлагани на изпитание. Тук в България, ние винаги ще споменаваме ролята на тази църква и нейните водачи Митрополит Кирил и Стефан, изиграли голяма роля за спасяването на еврейската общност в България от ужаса на холокоста.

Артистът, който създаде тази изложба, Дафна Тал, прекара години в обществото на духовниците, монасите и монахините. Тя трябваше да ги опознае лично, за да пресъздаде в своите работи по един артистичен начин, техния вътрешен живот и духовния им свят.

Г-жа Тал използва фотографията – едно модерно средство за изразяване на традиционния артистичен език. Когато наблюдавате фотосите, вие ще усетите чувствата, от които е проникнато и класическото изкуство – същата артистична вселена на големите майстори от 16 век.

Изложбата е форма на диалог между класицизма и модернизма, между съвременния живот и традициите от стари времена.

В своя артистичен подход, Дафна Тал избира да се занимава с много въпроси и предизвикателства, пред които изкуството днес е поставено: мястото на религията, традиционните ценности в нашия живот и света около нас. Промените в съвременността, извън стените на църквата и предизвикателствата, които те носят на тези, които остават вътре.

Тези въпроси не са нови или непознати за духовенството, но те са релевантни и за всички нас: вярвящи, невярвящи, отдадени на религията или светския живот.

Погледът и сърцето на Дафна Тал са изпълнени с любов към обектите на нейното изкуство. Тя не ги съди или критикува за изборите им и за това, което са. Макар и различни от нея, тя избира да ги погали и прегърне с камерата си.  

Със своя скромен и семпъл подход, тя предава посланието за любов и толерантност към всички. Тя ни окуражава да видим не само детайлите в тези картини, но и емоциите, които те пораждат, да погледнем по-дълбоко в сърцата си и да се запитаме как гледаме на другите – едновременно толкова близки до нас, но и всъщност толкова далечни.

Надявам се, че изложбата, която сега пристига и в България да бъде за вас едно интересно и красиво преживяване.

Моля, бъдете наши вестоносци и разпространете новината сред своите приятели и семейства. Тя ще остане в Пловдив за две седмици, но после ще продължи да пътува из страната. Не я пропускайте.

Аз бих искала да се възползвам и от възможността да благодаря на Градската художествена галерия за това, че е такъв прекрасен домакин на тази изложба и на цялото събитие, да благодаря на всички за вашата любознателност и желание да се заинтересувате от мистериите на Светите Земи.“

8,664 total views, no views today