Начало Актуално Инициативи в Пловдив за 17.05.2015 г .- Ден за съпричастност със засегнатите от СПИН

Инициативи в Пловдив за 17.05.2015 г .- Ден за съпричастност със засегнатите от СПИН

Във връзка с провеждането на Анти СПИН кампания по повод на 17.05.-Международен ден за съпричастност към жертвите на СПИН, екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално-предавани инфекции /СПИ/ към Община Пловдив и специалисти от дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална Здравна Инспекция-Пловдив /РЗИ/ организират безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на граждани на община Пловдив.

Изследването ще се реализира с мобилен кабинет, разположен до сградата на Централна поща на пл. „Централен”. Мобилният кабинет ще предостави безплатната услуга на гражданите  от 11,30 ч. до 13,30 ч. на 17.05.2015 г./неделя/.

Мотото на кампанията тази година е „Подкрепяме бъдещето”.

Тази година фондация „Авис Вита“ ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН на 16.05.2015г. вечерта в „Джи клуб“ , чрез раздаване на здравно образователни материали и презервативи, изследвания за ХИВ и образователни игри с мобилен кабинет.

Фондация „Панацея“ по повод Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН планира на 15 май в Здравно-социалния център на фондацията, както и на открити места в кв.“Столипиново“ разпространяване на информационни материали и презервативи сред широката общественост – от 13.00 ч до 16.00 часа.

Фондация Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/ организира бдение на свещи в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН от 19 ч. на 17.05.2015г. на площада пред Общината. По време на бдението чрез флашмоб и улични активности, доброволци ще провокират гражданите на града да обърнат внимание на факта, че на всеки 16 секунди един човек в света умира от болестта. По време на бдението ще бъдат раздавани безплатно презервативи и здравно-образователни материали.

В Общински съвет по наркотични вещества /ОСНВ/ с Превантивно-информационен център /ПИЦ/ – Пловдив, за м. Май има планирано мероприятие, свързано с обучение на деца-лидери, доброволци към общинската структура, по програма „Връстник обучава връстник“. Обучението е свързано с дейността на структурата и е в посока превантивна работа относно Психо-активните вещества /ПАВ/. Така индиректно работим в посока превенция на ХИВ/СПИН, което се явява често пъти проблем при употребяващите ПАВ.

РЗИ Пловдив предвижда инициативи по профилактика и промоция, както следва:

-Изготвяне и публикуване в сайта на РЗИ – Пловдив на материал, свързан с мотото на Националната АНТИСПИН кампанията за 17 май 2015г. – “ Подкрепяме бъдещето”.

-Провеждане на здравна беседа и дискусия с клиенти на Метадонова програма към Център за психично здраве – гр. Пловдив, филиал кв. „Столипиново” по тема: “Какво знаем/не знаем за ХИВ/СПИН”. Раздаване на информационни материали: брошури, книжки и презервативи. Място: ЦПЗ – гр. Пловдив, филиал кв. „Столипиново” Дата: 13.05.2015 г.

-Информационна кампания свързана с профилактика на ХИВ/СПИН при провеждане на спортни инициативи в Спортен комплекс “Гребна база” сред служители на РЗИ и граждани на гр. Пловдив.  Място: Спортен комплекс “Гребна база” Дата: 15.05.2015 г.

-Посещение на ПГСС – с. Белозем и провеждане на образователни инициативи включващи: беседа, интерактивна игра, видеопрожекция и дискусия по теми: “СПИН” и “Рисково сексуално поведение” с ученици от същото учебно заведение. Място: ПГСС – с. Белозем  Дата: 18.05.2015 г.

  -Провеждане на презентации и дискусии по темите “СПИН и СПИ” в зала в РЗИ – Пловдив с ученици от  учебни заведения след подадена от тях заявка. Дата – 11.05.2015–15.05.2015 г.   Място: зала в РЗИ – Пловдив

 

5,447 total views, no views today