Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: От паважна улица изграждаме модерен път по „Коматевско шосе“

Кметът Иван Тотев: От паважна улица изграждаме модерен път по „Коматевско шосе“

komatevsko_2„Реконструкцията на „Коматевско шосе“ е най-важният ни инфраструктурен обект в момента. На мястото на паважната улица изграждаме модерен асфалтов път с велоалеи, тротоари и осветление, правим нова канализационна система.“ Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при началото на реалните строително-монтажни дейности по реконструкцията на пътната артерия.

„Коматевско шосе“ до кръстовището с бул. „Александър Стамболийски“ вече е строителна площадка. Движението и в двете посоки в рамките на затворения участък се осъществява само в едната пътна лента.

До последно се работи за осигуряването на гъвкава организация на движение, така че да се улесни достъпът на живеещите и работещите в квартала.  След затварянето на цялото пътно платно ще бъдат прекарани временни трасета до домовете и предприятията, разположени по пътя на реконструкцията.

За първи път освен две нови битови канализации с тръби Ф-600, които да обслужват всички имоти извън обхвата на сега действащата канализация, по нова технология чрез филтри под пътното платно се изгражда и специална канализация за дъждовната вода.

„Правим нещо много голямо на „Коматевско шосе“ и искаме да го свършим максимално бързо“, коментира инж. Иван Тотев и анонсира идеята занапред маршрутът на градските автобуси да се удължи с още една спирка в квартала.

Кметът посочи, че предварително е създадена съвместна организация с Археологическия музей  в случай, че при строителните работа се разкрият археологически находки.

„Шосето е от изключителна важност, тъй като натоварването е много голямо. След реконструкцията очакваме да се минава по един път, отговарящ на всички съвременни изисквания за устойчивост на настилката и отводняване на пътното платно“, отбеляза кметът на район „Южен“ Борислав Инчев. Той гарантира, че районната администрация ще съдейства на живеещите и работещите тук за решаване на проблеми в процеса на реконструкцията.

На старта на строителните дейности на „Коматевско шосе“ присъстваха също народните представители Стефан Дедев, инж. Атанас Ташков и Петър Петров, районните кметове, общински съветници, директори на общински предприятие, журналисти и граждани, а отец Стоян от църквата „Свети Прокопий“ в квартал „Коматево“ благослови начинанието.

Реновирането на улицата е част от съвместния проект на Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност около 30 млн. лв. Очаква се в близките дни за започне и реконструкцията на бул. „Руски“.

7,904 total views, no views today