Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев подписа договора за управление на трафика от големия транспортен проект на Пловдив

Кметът Иван Тотев подписа договора за управление на трафика от големия транспортен проект на Пловдив

transporten_proekt_dogovor_trafikКметът на Пловдив инж. Иван Тотев и представителят на избрания  изпълнител българо-немският консорциум „Пловдив Интелигентни Транспортни Системи“ /ПИТС/ Мирослав Кацаров подписаха договора за „Проектиране, изграждане и внедряване на център за управление на трафика“ по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана от ЕФРР.

По своята номинална стойност транспортният проект е сред най-важните в този програмен период на европейско финансиране. Изпълнението на подписания договор има пряко отношение към регулирането на трафика и качеството на предлаганите от Община Пловдив на гражданите алтернативни транспортни услуги, коментира инж. Тотев.

В рамките на подписания договор предстои да бъдат подменени 42 светофарни уредби с обновяване на прилежащата инфраструктура на важни градски кръстовища. Паралелно с това се въвежда система за приоритетно преминаване на превозни средства от масовия градски транспорт, както и изграждането на център за наблюдение и управление на трафика. Стойността на поръчката е около 6.23 млн. лв. с ДДС.

Около 80 на сто от дейностите и доставките по този проект ще бъдат от български производители,повечето от които са пловдивски фирми. По този начин доказваме, че български компании могат не само да реализират един модерен проект, но и дори да го изнеса като ноу-хау в други държави, отбеляза представителят на ПИТС Мирослав Кацаров.

Общата стойност на целия проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ е 44 306 947 лв. Целта е да се насърчи използването на устойчиви начини на транспорт (обществен транспорт и придвижване с велосипед). Намаляването на замърсяването и вредните емисии, вследствие реализацията на проекта, ще има положителен ефект върху цялото население на Община Пловдив.

Пътниците в обществения транспорт ще използват подобрени услуги, по-качествено обслужване и намалено време за пропътуване на разстоянията. За ползвателите на леки автомобили реализацията на проекта ще осигури по-бързо и безопасно придвижване.

Ще бъде повишена и сигурността на преминаващите пътната мрежа, като за лицата с увреждания ще бъдат създадени специални условия за улеснен достъп до обществения транспорт.

Велосипедистите ще разполагат с разширена, обновена и новоизградена мрежа от маршрути, улесняваща достъпа им до различни точки на града, която едновременно с това ще им осигурява и по-висока безопасност и удобства.

 

9,680 total views, no views today