Начало Пловдив днес Общинската болница „Свети Пантелеймон” с две нови модерни отделения

Общинската болница „Свети Пантелеймон” с две нови модерни отделения

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и управителят на МБАЛ „Св. Пантелеймон” доц. д-р Петко Недев откриха две нови отделения в общинската болница – Отделението по образна диагностика и Спешното отделение.

Един от приоритетите ни през този мандат е да модернизираме материалната база и оборудването в общинските болнични заведения, така че, осигурявайки модерни методи за диагностика и лечение, да подобрим качеството на здравеопазването, подчерта инж. Иван Тотев.

Вие имате не само формалното, а и моралното право да откриете двете нови отделения в нашата болница, тъй като инвестицията в размер на 1,7 млн. лв. стана възможна благодарение на взетото от Общинския съвет решение. Собствениците сте вие, а ние правим всичко възможно да управляваме това общинско дружество по-ефективно и ефикасно. С тези думи доц. д-р Недев се обърна към кмета, председателя на Общинския съвет и присъстващите общински съветници.

След откриването на новия медицински център към МБАЛ „Св. Пантелеймон” в края на март тази година това е втората основна стъпка в нашия стратегически план за преструктуриране на общинската болница, допълни доц. д-р Недев.

Новият дигитален рентгенов апарат, трети по рода си в страната, може да диагностицира всичко, което е обект на образната диагностика с ползване на рентгенови лъчи. При работа с него не се използват нито касети, нито рентгенов филм. Образът е електронен и може да се използва както в болничната система, така и да се изпраща по интернет в другия край на света.

Новият 16-срезов компютърен томограф, който заменя 25-годишния едносрезов скенер, е оборудван с модули, които дават възможности за откриване на съдови заболявания и тумори на мозъка, както и заболявания на съдовете в цялото тяло. Разполага дори с модул за цялата горна и долна челюст, което е особено важно, тъй като в болницата е разкрито отделение по лицево-челюстна хирургия – второ в града и в цяла Южна България след УМБАЛ „Св. Георги”.

Новото отделение по образна диагностика е изградено на мястото на стария кухненски блок. То работи с направления както от болницата, така и от ДКЦ-то към нея.

10,770 total views, no views today