Начало Актуално Резултати от проведеното на 6 март 2015 година текущо класиране за прием на децата в детските заведения на град Пловдив

Резултати от проведеното на 6 март 2015 година текущо класиране за прием на децата в детските заведения на град Пловдив

520575Данните от последното класиране показват, че се увеличава броят на кандидатстващите за прием деца в детските заведения. Най-голям е дялът на най-малките деца – тези, които искат да постъпят в детските ясли. От общо 431 деца, взели участие в класирането, 244 са на яслена възраст. Кандидатстващите за подготвителните групи ( 5- и 6-годишните деца) са само 10. Това са главно деца, които сменят адреса си на местоживеене.

По-голям е броят на децата, които кандидатстват за първа възрастова група – 148. От тях 65 деца са родени в началото на 2012 година (навършили са съвсем скоро 3-годишна възраст). Въпреки възможността за участие в класирането, родителите на тези деца следва да знаят, че при класиране към момента децата им попадат в първа или втора възрастова група, съответно групите за децата, родени през 2011 или 2010 година. Затова в началото на новата учебна година ще подлежат на преместване в подходящите за тях групи.

Участващите в класирането деца кандидатстваха за обявените 319 свободни места. От всички 184 останали свободни места 101 са в район „Източен“, 49 в „Западен“, 20 в „Тракия“, а в другите райони броят им е незначителен.

За семействата с малки деца, живеещи в районите „Южен“, „Северен“ и „Централен“, където свободните места са по-малко от желаещите прием, общинската администрация не спира да търси решения за осигуряване на допълнителни места – разкриване на целодневни подготвителни групи в училищата, разширяване на съществуващата база, построяване на нов сграден фонд. Още в края на 2015 година се очаква да отвори врати новата сграда на ЦДГ „Мир“, която ще приеме допълнително 4 нови групи за децата освен от „Западен“ и от район „Централен“. Очаква се в най-кратки срокове да започне строежът на новата сграда на ЦДГ „Чайка“.

Анализите на наличните места в детските градини показват, че за родените през 2012 година деца няма да има проблеми с приема им в първа група за следващата учебна 2015/2016 година. По данни на ГРАО напускащите детските заведения деца, родени през 2008 година, които постъпват в първи клас, са значително повече (с около 230 деца) от родените през 2012 г.

Важно за родителите, които имат регистрация в Системата за прием и са подавали заявления на децата си за яслените групи, е да знаят, че кандидатстването в детските градини става от същите родителски профили. Необходимо е само да актуализират данните в Системата и да добавят нови заявления със съответните желания.

Следващото класиране е на 25.03.2015 г. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 16.03.2015 г. включително. Повече информация заинтересованите родители могат да намерят на http://dz-priem.plovdiv.bg/

5,273 total views, no views today