Начало Актуално Събития за Европейската седмица на изследването за ХИВ/СПИН и Деня за борба с ХИВ/СПИН

Събития за Европейската седмица на изследването за ХИВ/СПИН и Деня за борба с ХИВ/СПИН

AIDS-RibbonБългария все още е страна с ниско разпространение на носители и инфектирани с ХИВ /вирус причиняващ СПИН/ в общата популация. Въпреки това страната е изправена пред голямо предизвикателство, свързано с възможността за бързо развитие на концентрирани епидемии в отделна група, идентифицирани като най-изложени на риск.

Ето защо е важно да продължи обемът на прилаганите ефективни политики на превенция на ХИВ/СПИН сред групите в най-голям риск с  цел  намаляване на броя на новите случаи на ХИВ. В страната се работи активно в тази посока от 2004 г. до сега, като всички дейности се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и общините.

Относно възрастовите тенденции от последните години данните показват, че между 50 и 55 процента от лицата са млади хора под 29 години. Именно затова ежегодно се провеждат национални анти-СПИН кампании, в които се включват над 50 неправителствени организации и много общини.

Една от тези общини е община Пловдив.

 Тази година във връзка с Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ/СПИН /HIV Testing Week/ с послание към хората „Да запазим посоката, да продължим пътя” и във връзка с провеждането на Анти СПИН кампания по повод на 1-ви декември – Ден за борба със СПИН, екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално-предавани инфекции /СПИ/ към Община Пловдив и дирекция „Общинска икономика и здравеопазване”, предоставя безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на граждани със специалисти от Регионална здравна инспекция-Пловдив/ РЗИ-Пловдив/ и неправителствени организации, с които работим съвместно по програма ”Превенция и контрол на СПИН и СПИ”.

Изследването ще се реализира с мобилни кабинети на територията пред сградата на Централна поща.

1.Мобилен кабинет на РЗИ-Пловдив ще предостави безплатната услуга на гражданите от 11,30 ч. до 15,00 ч. на 29.11.2014 г./събота/

2.Мобилен кабинет на фондация Панацея” ще предостави безплатната услуга на гражданите от 13,00 ч. до 15,00 ч. на 01.12.2014 г./понеделник/.

Община Пловдив е подготвила и отпечатала календари за 2015 г., свързани с превенция на СПИН, които ще бъдат раздавани на гражданите и гости на града.

В община Пловдив ще проведе заседание на комисия от експерти от община Пловдив и РИО-Пловдив, която ще номинира най-добрите рисунки и есета в конкурс „Да се обичаме разумно, за да опазим любовта” за ученици от общински и държавни училища.Авторите на най-добрите  творби ще бъдат наградени. Награди ще има и за учители, постарали се да вдъхновят учениците да рисуват и пишат по темата, свързана с превенция на СПИН.

В СОУ „Найден Геров”, Гимназия по хранителни технологии и в други училища ще се предоставя информация, свързана с инфектирането с ХИВ, ще се раздават информационни материали, осигурени от община Пловдив.

 РЗИ-Пловдив със своя медицинскси екип предлага анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН /КАБКИС/ в сградата на РЗИ-Пловдив на ул.Перущица№1 всеки ден от понеделник до петък от 09,00 ч. до 16,3 0ч.

С цел повишаване обществената информираност по отношение на ХИВ инфекцията и популяризиране изследването за ХИВ, КАБКИС Дирекция „Надзор на заразните болести” при РЗИ Пловдив ще предостави извънредна възможност на всеки, който желае да узнае своя ХИВ статус както следва:

21.11.2014г – Икономически техникум Пловдив

24.11.2014г – гр.Перущица

25.11.2014г – Френска езикова гимназия . гр.Пловдив

26.11.2014г – гр.Стамболийски

27.11.2014г – Духовна семинария гр.Пловдив

28.11.2014г – гр.Асеновград

29.11.2014г – Централна градска част Пловдив от 11.30 ч – 14.30 ч.

01.12.2014г – Университет по хранителни технологии Пловдив –10.00 –14.00 ч.

 Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” при РЗИ Пловдив ще предложи  следните инициативи:

27.11.2014г – Провеждане на обучителни дейности по СПИН и сексуално предавани инфекции с възпитаници на Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пловдив -14.00 ч.

01.12.2014г – Посещение в ДДЛРГ „Мария Луиза”- гр. Пловдив -15.00 ч.

02.12.2014г – Провеждане на интерактивно обучение сред ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян” гр.Пловдив – 13.00 ч.

Изготвяне и публикуване в сайта на РЗИ на материал, свързан с мотото на АНТИ/СПИН кампанията за 1 декември 2014 г.

25.11.2014г – 05.12.2014г – Раздаване на здравно – образователни материали сред студенти и граждани,  с цел повишаване на познанията свързани с предпазване от ХИВ инфекцията и популяризиране значението от употребата на предпазни средства.

Оказване на методическа помощ и осигуряване на здравно – образователни материали при провеждане на АНТИ/СПИН кампании с ученици от учебни заведения в гр. Пловдив и областта.

 Фондация Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/ организира следните инициативи:

Инициативи  „АНТИСПИН кампания“ за 1 декември 2014 на Клуб „Ела изгрей”, част от Национален алианс за работа с доброволци, в Пловдив от 12 до 14 часа на  Главната  улица и Площада пред Пощата. Цел на кампанията е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ.

За предстоящото отбелязване на 1 декември 2014, клуб „Ела изгрей”, към НАРД Пловдив, планира следните дейности на Главната улица:  Раздаване на червени лентички и презервативи от членовете на Клуба. В традиционната шатра срещу Централна поща доброволци ще направят игра „Стани богат от знания”, в която ще бъдат проверени и подобрени знанията на младите хора за болестите, предавани по сексуален път. След това участващите ще могат да записват в специална тетрадка своя приказка, свързана с този ден. Като преминат тези предизвикателства, младите хора ще получат презервативи от специално създаден за целта робот.  Ще има специална кутия -Love box. Всичко това ще бъде на фона на интересна и актуална за младите хора музика, с която да ги привлечем към случващото се при шатрата.

Фондация Панацея” ще има следните дейности:

-21.11.-28.11.2014 г.–провеждане на кампания за популяризиране на изследванията за ХИВ/СПИН. Всеки ден по 2 часа да се извършва мотивиране за тестуване и изследване за ХИВ/СПИН в Мобилния медицински кабинет на организацията. Кампанията ще се осъществява на откритите места за работа на терен, на които екипа работи. По време на кампанията ще бъдат раздавани презервативи и тематични здравно-образователни материали на тема ХИВ/СПИН и ще бъдат насочвани за тестуване в ММК както познати клиенти, така и клиенти, които не са обхванати до момента.

-01.12.2014 г. – провеждане на кампания сред клиенти на метадонови програми. Ще се осъществи мотивиране за изследване за ХИВ/СПИН и тестуване в Мобилен медицински кабинет, ситуиран пред Център за психично здраве гр.Пловдив. По време на кампанията ще бъдат предоставяни здравно-образователни материали и презервативи и ще се положат максимални усилия за увеличаване броя на достигнатите с услуги клиенти на Програмата, както и за повишаване  броя на мотивираните клиенти за изследаване и узнаване на своя ХИВ статус.

 Фондация Авис вита” ще има следните дейности:

          На 21.11.14 г.  в здравно-образовтелния център под наслов  „ Направи нещо добро изследвай се за ХИВ” всички клиенти получават бърз тест за ХИВ и здравно-образователни материали от 14:30 до 17:00 часа.

            Цялата седмица 24- 28.11.14г. ще се извършва кампанийно обхождане на терените, на които работи фондацията и ще се правят бързи тестове за ХИВ.

            Също така на 28.11.14 г. Здравно-образователният ни център ще бъде отворен отново за провеждането на безплатно и анонимно тестуване за ХИВ. „Изпий кафе- тествай се за ХИВ”

             На 30.11.14 г. ще се проведе Кампания на Центъра на гр. Пловдив по повод 1-ви Декември с раздаване на здравно образователни материали и презервативи.

            На 01.12.14 г. ще се проведе кампания по повод 1-ви Декември пред ректората на Пловдивския университет- раздаване на здравно образователни материали, презервативи и безплатни и анонимни тестове за ХИВ, съвместно със сдружение „Позитивен избор”.

 Фондация „Рома” предлага следните дейности:

Екипът на Фондация за регионално развитие „Рома-Пловдив” подготвя здравно-информационна антиСПИН кампания. Единодушно е мнението, че подобна акция е много необходима в многохилядния квартал. В затворени общности като „Столипиново” традиционно трудно се разчупват стериотипи и норми. Информираността на младите хора е ограничена и се получава главно от улицата.

Дългогодишната работа на екипа в областта на превенция на здравето показва, че часовете в училище са крайно недостатъчни, а в семейството темите за секс, приятелство и сексуално здраве не се коментират.

Тази година в кампанията ще се включат не само екипа и доброволците на организацията,  а и младежи от областта на гр. Пловдив, община Раковски и с.Чалъкови

-27.11.2014 г. Във връзка с инициативата Европейска седмица, посветена на изследването за ХИВ. Екипът ще проведе кампания и изследвания в Областта, община Раковски

-28.11.2014 г. Във връзка с инициативата Европейска седмица, посветена на изследването за ХИВ. Екипът ще проведе кампания и изследвания в Областта, село Чалъкови

-01.12.2014г. Информационна Анти-Спин кампания сред общността на Столипиново. Традиционно на този ден екипът и доброволците от Пловдив и областта ще тръгнат от офиса на ФРР „Рома” и ще преминат през трите училища на квартала СОУ „Найден Геров“, ОУ „Пенчо Славейков“, ОУ „Димчо Дебелянов“ и всички места в квартала, където се събират младежи. Ще се раздават информационни материали, презервативи и здравно-образователни материали. Ще се използват и възможностите за предоставяне на консултации и изследвания за ХИВ/СПИН. Изследванията ще се извършат на ул. „Батак“, „Сокол“ и „Ландос“. Същевременно ще бъдат поканени ученици и младежи от квартала в офиса за провеждане на викторина с въпроси. Въпросите ще  бъдат поднесени по различни занимателни способи, така че да събудят интереса на участниците.

-Предвиждат се да бъдат осигурени награди за най-активните участници в мероприятието, а за точни отговори участниците ще получат награди.

7,345 total views, no views today