Начало Събития Танцьори от 10 държави препълниха залата на община Пловдив в последния ден на фолклорния фестивал

Танцьори от 10 държави препълниха залата на община Пловдив в последния ден на фолклорния фестивал

13

В деня на закриването на обща среща на приятелството се извърши традиционната размяна на подаръци между участници и домакини

Днес в Заседателната зала на община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ се проведе общата среща на приятелството на участниците в XXIV Международен фолклорен фестивал Пловдив 2018. Представителите на 10-те състава бяха поздравени от заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, който предаде и специални поздрави от името на Кмета на града инж. Иван Тотев. По време на срещата бе извършена традиционната размяна на подаръци между гостите и домакините. Всеки колектив подари рекламни сувенири, символи на града и държавата, от която идва. А заместник-кметът инж. Александър Държиков връчи от името на община Пловдив на всеки един от съставите, специално изработен възпоменателен албум с текстове и красиви фотоси от участието им във XXIV Международен фолклорен фестивал, филм от официалното откриване, фестивална керамична чиния, изработена от Цветана Пеева и рекламни материали за културно-историческото наследство на Пловдив и за Пловдив – Европейска столица на културата – 2019.

Всички участници си направиха снимка за спомен със заместник-кмета, обща снимка на стълбите на общината, като фотографирането на всички желаещи танцьори, водачи на групи и почитатели продължи дълго и извън сградата.

Днес, в последния ден на фестивала в 17.30 часа ще се състои и последното дефиле на съставите. Те тръгват от „Дом Левски”, преминават по Главната улица и стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където в 18 часа ще изнесат кратка програма. Галаконцертът и церемонията по официалното закриване на XXIV Международен фолклорен фестивал, по време на която колективите ще получат почетни дипломи за участие и ще си вземат довиждане с пловдивската публика, започва точно в 20.00 часа на Античния театър. Входът е свободен.

В XXIV Международен фолклорен фестивал Пловдив 2018 участие взеха: Държавният младежки хореографски ансамбъл „Коруми“ от Грузия, Индонезийският професионален танцов ансамбъл „Комунитас Тари Фисип Радха Сариша“, Народен ансамбъл за песни и танци „Черемош“ на Лвовски Национален Университет „Иван Франко“, Украйна, Танцов състав „Палоина“ , Холандия, Културна и художествена фолклорна група „Китка“ от Драчево, Македония, Ансамбъл „Гаудеамус“, Чехия, Танцов състав „Дансериен Бро Клегерег“, област Бретан, Франция, Ансамбъл „Бале Фолклорико Цонт`Емок Де Хорхе Еското“ от Мексико, Академичен фолклорен състав „Студент“, Словения и Академичен фолклорен ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

1

5

6

6,485 total views, no views today