Начало Европейска седмица на мобилността 2014

Европейска седмица на мобилността 2014

Резултати от проведените мероприятия на 20 септември

В Община Пловдив на територията на шестте административни района се проведоха тематични активности, както следва:

Западен

В съботния ден движението по новопостроената пътна отсечка от МОЛ „Пловдив“ до УМБАЛ „Свети Георги“ бе ограничено и улицата се превърна в място за спорт, игри и забавления. Повече от сто деца и възрастни от района играха баскетбол, скачаха, рисуваха по асфалта и се забавляваха в рамките на инициативата. За доброто им настроение пък се погрижиха аниматори. От районното кметство зарадваха малчуганите с фулмастери, тебешири и тетрадки, както и тениски с логото на мероприятието.

Северен

В него се проведе крос, в който се включиха над 100 участници, разпределени в различни възрастови групи, като децата бяха 70%/30% спрямо възрастните. Победителите получиха медали и предметни награди от спонсори на мероприятието.

Най-малката участничка бе на 2 години и получи купа и велосипед. Купа получи и най-възрастния сред участниците.

Южен

Рисунка на асфалт-участваха 25 деца. на ул. „Кичево“, която беше затворена за движението. В състезание с велосипеди се включиха 90 участника на площадката за безопасност на движението на ул. „Скопие“. Всички участници получиха награди, като се проведе томбола с номерата им. Имаше медали за 1,2  и 3 място по възрастови групи 6, 7, 8, 9, 10,11,12,13,14 години, както и купи за най- малък и най-голям участник.

Източен

Район „Източен” се включи с инициативи главно в детските и учебни заведения . Проведоха се спортни игри, викторини и обучителни форми по безопасно поведение на пътя  за деца и ученици. Организирана беше проява в рамките на района в ОУ ”В. Левски” на 19.09.2014г. на специализирана площадка по безопасно движение. С участие на много деца, ученици  в тази инициатива се показаха нагледно много от усвоените знания и умения на децата за безопасно поведение на пътя;  чрез демонстрация на придвижване с велосипеди, на пешеходци и др. участници в движението. Дадоха се нагледни примери на родители, деца и ученици за безопасно поведение. Активно бяха призовани всички да използват алтернативни методи за придвижване.В състезателните игри бяха раздадени награди.

На 20.09.2014г. беше затворена за движение улица в района, с цел алтернативно придвижване на гражданите и използването й като стационарно поле за развлекателни игри. В обобщение: във всички инициативи взеха участие около 1500 деца, ученици , родители и граждани.

Тракия

Приблизително 60 човека участници-50 деца и 10-на възрастни.
Клуб „Крива спица“ направи демонстрация и под тяхното ръководство около 20
участници изпълняваха скокове, каране по пресечен терен и др.
Изнесена беше лекция от зам.-кмета на района за целите и идеята на ЕСМ 2014г., Проведена беше викторина с теста от изпратените от МОСВ материали, която завърши с награди-водни бои, флумастери, тениски. Деца рисуваха на асфалт.
Полицаи с оборудвана кола от V РПУ проведоха демонстрация и лекция.

Централен

На 19.09.2013г. в ЦДГ „Майчина грижа” се проведе празник, посветен на седмицата на градската мобилност, официално открит от Кмета на район Централен – г-н Георги Титюков. Всички деца и техните родители бяха поканени да дойдат с велосипеди, тротинетки или пеша в детската градина. Малките възпитаници се забавляваха с песни и игри, показаха знания за безопасно придвижване в градска среда, начините на правилно пресичане на уличното платно, светлините на светофара и умело управление на велосипед и тротинетка.

Ден на градската мобилност в район „Централен”20.09.2014 г.

Включиха се над 250 деца и поне още толкова родители като гости и активни участници в забавленията. Денят започна с провеждане на открит урок-демонстрация на тема „Правила за безопасно движение за най-малките” – на затворения участък от ул.„Иван Вазов” и продължи по алеите на Цар Симеоновата градина със следните събития: Рисуване (на асфалт и на картон) и подреждане на рисунки по темата. Състезание за скоростно и майсторско управление на ролкови кънки, ролери, тротинетки, скейтбордове и велосипеди в различни възрастови групи. Първи уроци по колоездене. Подвижни детски игри от типа на „Двама са малко, трима са много”, гоненица, „Дама”, скачане на ластик, скачане на въже, демонстрации по тай-чи. В работата на различните кътове бяха ангажирани 19 педагози от детските градини на Район „Централен”.

9,714 total views, 2 views today