Начало Актуално Юбилейна ретроспективна изложба живопис на Коста Павлов и Тодор Павлов откриват в ДК „Борис Христов“ след седмица

Юбилейна ретроспективна изложба живопис на Коста Павлов и Тодор Павлов откриват в ДК „Борис Христов“ след седмица

поканаЖивеещият в Германия Тодор Павлов чества 100- годишнината от рождението на баща си и своята 70-годишнина с изложбата „Вдъхновения от случайността“ в любимия Пловдив

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита на 29 април в 18.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“, фоайе, ет. 2. С нея ще бъдат отбелязани два важни юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Изложбата и авторите ще бъдат представени от Вихра Григорова. Откриването ще бъде съпроводено от музикална програма в съпровод на пиано Ирен Капеловска.

Коста Павлов е роден на 12.05.1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, творческият му път е свързан с Пловдив. Ученическите му и младежки години са трудни, усилни, пропити с много любов към труда, музиката, рисуването, които остават постоянен спътник в житейския му път. Любовта към родния Пирински край, познанията към природата, българските традиции, празници, обичаи, както и историческата тематика са ярко отразени в живописните му платна. Творбите му показват професионалната зрялост на един самобитен пловдивски художник, създал поетични картини – народни, разбираеми за всеки българин. Активен участник е в изложбите на Пловдивската група художници. Член на СБХ.

Тодор Павлов е роден на 07.07.1953 г. в София, но от 1955 г. семейството му се премества да живее в Пловдив. От 1961-1968 г. посещава курсове по рисуване в Пионерския дом, под ръководството на пловдивския художник Иван Поповски.

През месец май 1968 г. е първата му самостоятелна детска изложба в Профсъюзния дом на културата „Стефан Кираджиев“ днес – ДК „Борис Христов“. През 1970-1973 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък.

От 1980 г. живее със семейството си в Лайпциг, където посещава курсове по рисуване в Художествената академия, както и ателието на ректора, проф. Вернер Тюбке.

От 1989 г. живее в Нойхаузен край Щутгарт. Има самостоятелни изложби в Германия, Франция, Австрия и България.

Входът за изложбата е свободен! Експозицията може да бъде разгледана до 22 май.

3,355 total views, no views today