Начало Актуално Община Пловдив отбелязва Деня на Земята на 22 април

Община Пловдив отбелязва Деня на Земята на 22 април

s
Всяка година на 22 април се отбелязва Световният ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, който е честван от милиони хора. Причината е една – всички ние живеем на единствената планета Земя.

Тазгодишната тема на кампанията е „Планетата срещу пластмасата“ – огромното предизвикателство на нашето съвремие. В зората на навлизането на пластмасовите продукти никой не си е представял, че разпространението им ще достигне такива мащаби. Учени смятат, че вече сме навлезли в епохата антропоцен – геоложки период, белязан от човешката дейност. Докато за други епохи определящи са били естествените природни сили, определящи за антропоцена сме ние.

Време е за смели, креативни и иновативни решения. Това изисква действия на всички нива – от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия. Има толкова много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата.

Тази година дирекция „Опазване на околната среда“ при община Пловдив е предвидила редица инициативи за отбелязване Деня на Земята:

- От началото на този месец на десет възлови кръстовища в града са поставени статични и динамични рекламни съоръжения, които са с призив към хората – Да рециклираме отпадъците! За да е всеки ден Ден на Земята.

- Съвместно с „Булекопак“ АД ще се проведат открити уроци в НУ „П. Р. Славейков“ на тема „Разделно събиране и рециклиране на отпадъците“ и как това може да бъде съчетано с грижата за домашните животни. За тази цел на територията на училището, за определен период от време, ще бъде поставен вендинг автомат за храна за кучета/котки. Нагледно ще се покаже на децата как самите те могат едновременно да се погрижат както за опазването на природата, така и да зарадват домашния любимец или бездомно животно с доза гранулирана храна.
В случай, че инициативата добие популярност, вендинг машината може да се представи и пред възпитаниците на други училища в Пловдив.

- С различни активности Денят на Земята ще бъде отбелязан и във всички райони на територията на общината. Организирани са кампании по почистване на отпадъци и кампании за засаждане на цветя и храсти в детски градини и училища. Освен това на градините и училищата са предоставени картонени кошчета за разделно събиране на отпадъци от опаковки. По предварителна информация над 4500 деца ще вземат участие за реализиране на мероприятията.

Инициативите се реализират с любезното съдействие на организациите по оползотворяване, с които общината си партнира успешно дълги години – „Ойл рециклейшън“ ЕООД, „Булекопак“ АД и „Екопак България“ АД, както и общинските предприятия и районни администрации.

2,379 total views, no views today