Начало Пловдив днес Община Пловдив създаде социална инфраструктура за деца в риск

Община Пловдив създаде социална инфраструктура за деца в риск

Материална база за напълно нови социални услуги за деца в риск създаде Община Пловдив с реализирането на проекта „Социална инфраструктура в град Пловдив – модел за по-добра грижа за децата”. Той приключва почти една година по-рано и бе изпълнен по Оперативна програма „Регионално развитие”, обяви днес по време на заключителна пресконференция кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев.

Общата стойност на проекта е малко над 3.75 млн. лв., като 3.188 млн. лв. са финансовата помощ от страна на Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 563 хил. лeва – съфинансиране от държавния бюджет на Р България.  Амбициозният проект има за цел подобряване на качеството на живот на 78 деца в риск от 3 до 18-годишна възраст от домовете за хора с умствени и физически увреждания и домовете за медико-социални грижи. Това наложи изграждане на нова материална база и среда, близка до семейната, която да помогне за приобщаването на младежите към обществото, обясни инж. Тотев.

Петте центъра от семеен тип са построени в няколко жилищни района на Пловдив – в т. нар. „първа градска част”, в „Тракия” и в кварталите „Гладно поле” и „Дружба”. Защитеното жилище се намира в кв. „Христо Ботев – север”. Размерът на стаите и броят на помещенията в сградите са проектирани така, че да отговарят на броя на децата, които ще бъдат настанени в тях – общо по 14, подчерта Георги Титюков, заместник-кмет по дейност „Спорт, младежки дейности и социална политика”. За функционирането на новата инфраструктура са разкрити 45 работни места, като сградите ще бъдат готови да приемат децата в края на настоящата календарна година.

 Тъй като в сградите ще живеят и деца с различни физически увреждания, е доставено и монтирано подходящо оборудване и обзавеждане за облекчаване на тяхното придвижване – навсякъде има рампи и асансьори, обясни инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет по дейност „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” в Община Пловдив. Центровете  и защитеното жилище имат внедрени мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, подходяща дограма, локални инсталации и връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и т.н.

Новата социална инфраструктура за децата и младежите с увреждания е създадена в синхрон с Националната карта на планираните резидентни грижи и със Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-12/2011 „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”, с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Сградите са изцяло в съответствие и със Стратегията за закрила на детето 2009 – 2011 г. на Община Пловдив. В нея една от оперативните цели е свързана с утвърждаването ролята на българското семейство и подобряване качеството на съществуващите услуги и форми на грижа в зависимост от потребностите на децата.

Изпълнението на проекта се осъществи при пълна координация и съвместна работа с отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане”. Общите действия на институциите са гаранция за успешното изпълнение на една изключително важна социална услуга – създаване на равнопоставеност между членовете в обществото, заяви зам.-кметът инж. Димитър Кацарски.

8,101 total views, no views today