Начало Пловдив днес Пловдив е на финал в надпреварата за Европейска столица на културата 2019

Пловдив е на финал в надпреварата за Европейска столица на културата 2019

Първият кръг от конкурса „Европейска столица на културата“ приключи и за наша огромна радост Пловдив е сред финалистите. „Решението на международното жури ни дава увереността, че целите, които сме си поставили за 2019-а година, са не само актуални на европейско ниво, но и постижими“, съобщи изпълнителният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински.

„Стотици пловдивчани дариха времето и таланта си на тази кауза. Разработихме изключително силна концепция, която носи идеалите на обединена Европа, и артистична програма, която без съмнение ще постави града на световната културна карта.

Оттук насетне ще удвоим усилията си – защото вярваме, че Пловдив е градът, който заслужава да стане Европейска столица на културата през 2019 година и ще представи достойно цяла България пред Европа и света“, допълни Кьорлински.

От своя страна кметът на Пловдив инж. Иван Тотев поздрави всички, които участваха в подготовката на концепцията. „Благодаря на общинските съветници и политическите сили в града, които дадоха на фондацията спокойствието да работи и да чувства тяхната подкрепа“, заяви кметът на Пловдив и допълни: „Представянето бе на изключително високо ниво и още вчера имах усещането, че ще чуем името на Пловдив сред финалистите – всеки един член от екипа даде максималното от себе си. Това е мотивиран и подготвен екип. Впечатлихме журито с точното и откровено представяне на проблемите, но и с нашата конкретна визия за тяхното решаване. За нас е важно да създадем чувство за съпричастност на гражданите към града“. Кметът сподели, че надпреварата няма да е лесна, защото всички градове, които продължават, са силни. „Но имаме екип който е способен да стигне до финала“, изрази увереност Иван Тотев.

10-членният презентационен екип на Пловдив, начело с кмета Иван Тотев, вчера успешно защити пред международното жури кандидатурата на града ни. Представянето продължи 75 минути, а нашите представители акцентираха пред комисията върху мотото на концепцията, с която  градът ни кандидатства – „Заедно“, както и на намерението да се използва трансформиращата сила на културата за реално обединяване на всички социални групи, исторически и културни пластове в Пловдив.

Освен Пловдив, от 8-те български градове-кандидати в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година, продължават още Варна, Велико Търново и София. Те бяха обявени от председателя на 13-членното жури от европейски и национални експерти Стив Грийн на пресконференция в Министерство на културата.

5,979 total views, no views today