Начало Култура ППД „Ангел Букорещлиев“ сътвори истински празник на музиката на благотворителния си концерт в неделя

ППД „Ангел Букорещлиев“ сътвори истински празник на музиката на благотворителния си концерт в неделя

„В бюджета на община Пловдив за 2024 г. са заложени 36 000 лв. за издръжката на ППД „Ангел Букорещлиев“. Освен това, Община Пловдив ще съдейства за ремонта на близо 100-годишната сграда – дом на дружеството, която се намира на едноименната улица в центъра на Пловдив. По този начин певческото дружество ще има нормални условия за репетиции и своя камерна зала, в която да представя изкуството си пред любимата публика.“

С тази новина, кметът на Пловдив Костадин Димитров даде началото на организирания от ППД „Ангел Букорещлиев“ – „Благотворителен концерт – матине“, който се състоя в неделя в Дома на културата „Борис Христов“. Подкрепиха го многобройни приятели и почитатели, както от сцената, така и в публиката, обединени от каузата да помогнат за набиране на средства за реставрация и реконструкция на сградата, която от 1928 г. до сега преживява без никакви ремонти, но продължава да служи на хоровото изкуство.

Строена през 20-те години на ХХ век с лични средства и труд на хористите, залата в подножието на Сахат тепе е в лошо състояние и практически неизползваема през зимния сезон, поради липсата на отопление. Освен като репетиционна, Певческото дружество мечтае да я използва и като зала за малки градски концерти. За ремонта и реставрацията вече има геодезически и архитектурен проект, изработени напълно безвъзмездно от приятели на дружеството – членове на Камара на архитектите.

В подкрепа на благотворителната кауза, заедно с хористите от ППД „Ангел Букорещлиев“ с диригент Илиян Тиганев и музикален съпровод Вера Кабамитова, на сцената публиката видя и чу великолепните изпълнения на джаз певицата Мирослава Кацарова и пианистът Мирослав Турийски, триото – Калоян Куманов – акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка и Ралица Ботева – пиано, танцьорите от Tango con Elias – Радостина Симеонова и Рослан Василев, виртуозния цигулар Маестро Мичо Димитров, прекрасните момичета от хор „Детска китка“, с диригент Яна Делирадева и музикален съпровод на пиано Соня Запрянова. Водещ на концерта беше журналистът и приятел на дружеството – Владислав Севов.

Сред гостите в залата бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, почти целият отдел „Култура“, много приятели, съмишленици и колеги. Освен чрез благотворителните покани, средства се събираха и в кутия на входа на залата, а желаещите да подкрепят каузата могат да го направят и директно по банковата сметка на дружеството.

ППД „Ангел Букорещлиев“ е създадено през 1895 година в къщата на Никола Попов от 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев- учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896г. се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Въпреки трудностите и днес хористите продължават да поддържат пламъка на любовта към песента с надежда за възкресение на традициите, за нова ера на Пловдивското певческо дружество.

От две години диригент на хора е младият пианист и диригент Илиян Тиганев, който от началото на тази година е избран и за председател на дружеството. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души. Илиян Тиганев е възпитаник на НУМТИ „Добри Петков“. Диплом за висше образование получава в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“, която завършва с отличие и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд „Култура“ към Министерството на образованието. Печелил е множество стипендии и конкурси с високи отличия у нас и в чужбина. Учил е по програма Еразъм+ в Италия, където организира редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Неговата цел е да възвърне певческата култура в Пловдив и повече хора да общуват на езика на музиката.

24-годишният талантлив диригент, като носител на този така жадуван подем в дейността на певческото дружество, успя да привлече нови и млади хористи, да обогати жанрово репертоара, да активизира изявите и концертните участия. До момента с активната логистична и финансова подкрепа на община Пловдив, Пловдивското певческо дружество е осъществило множество концертни изяви и участия в хорови фестивали в Пловдив, в страната и в чужбина. Благотворителният концерт – матине се състоя с подкрепата на отдел „Култура и културно наследство“ на общината. Следващата концертна изява на ППД „Ангел Букурещлиев“ е на 24 декември, от 12:00 ч. на Стълбите на „Каменица“, като част от програмата на Община Пловдив за Коледно-новогодишните празници.
14 6 15 18 10 11 13 5 3 4 2 1 0

2,282 total views, no views today