Начало Пловдив днес Пловдив преговаря за китайски инвестиции

Пловдив преговаря за китайски инвестиции

С покана за побратимяване, отправена към Пловдив от лидерите на град Шенжен, се завърна от посещението си в Китай пловдивската делегация, включваща председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов, заместник-кмета Розалин Петков и секретаря на общината Ангелина Топчиева.

Визитата беше в рамките на инициатива на Националното сдружение на общините в България, но Пловдив имаше специална поименна покана, отбеляза кметът инж. Иван Тотев.

 Преди 30 години Шенжен е бил малко рибарско селище, а сега е 15 милионен град, разположен върху 2 хил. кв. км територия и с бюджет от 450 милиарда долара, разказа арх. Николов. Той допълни, че  пловдивската делегация е посетила шест от най-големите компании, които по своя ръст на развитие са в челото на световните класации. Обсъдени са възможностите за привличане на китайски инвестиции в областта на електромобилостроенето и медицинската апаратура. В последния ден от визитата председателят на Общинския съвет и заместник-кметът са дали обширно интервю за основния местен вестник с 6-милионен тираж . Бяхме приятно изненадани как добре са подготвени нашите домакини и колко много информация имат за Пловдив, сподели арх. Николов.

Предложение за побратимяване между двата града той ще внесе на една от предстоящите сесии на Общинския съвет, а около края на октомври се очаква визита от китайска страна.

6,519 total views, no views today