Начало Пловдив днес Първи фестивал на розата в Пловдив

Първи фестивал на розата в Пловдив

Главната улица на Пловдив ухае на рози. Така ще е и през трите дни на Първия фестивал на розата, който се провежда от 30 май до 1 юни в града.

Когато през октомври миналата година цветният килим пред Изложбената зала на Градската Художествена галерия, сътворен от специалистите на ОП „Градини и паркове” по идея  на кмета на район „Централен” Райна Петрова, предизвика големия интерес както на пловдивчани, така и на туристите, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев предложи градът ни да заложи в своя културен и туристичести календар празник на цветята, който с Първия фестивал на розата вече е факт.

Това заяви при откриването на събитието заместник-кметът инж. Александър Държиков пред десетките събрали се пловдивчани и гости на града, привлечени освен от розовия аромат и от прекрасните танци на ансамбъл „Тракия”.

Още при първа роса служители на ОП „Градини и паркове” събраха розовите листенца, за да направят ароматната пътека на Главната и свежия цветен килим, обясни директорът на общинското предприятие Стоян Алексиев. През последните две години засадихме над 15 хиляди ароматни рози в разделителните ивици на големите булеварди, така че нашият град да е още по-красив, до края на мандата ще засадим поне още толкова, допълни той.

 Амбицията на общината е фестивалът на розата да се утвърди като традиция в събитийния календар на Пловдив, отбеляза инж. Държиков. Той благодари на всички, които подкрепиха идеята.

Гостите на фестивала ще могат да се насладят на оригинални ръчно изработени килими от цветя и естествени материали, а фотоизложба ще разкрие основните етапи от производството на розово масло. В Градската художествена галерия е изложен автентичен розовар.

За посетителите ще работят два павилиона с козметика с розово масло, както и шатри на Регионалната камара на занаятите.

7,374 total views, no views today