Начало Пловдив днес Успешно приключи проектът „По пътищата на цивилизацията“

Успешно приключи проектът „По пътищата на цивилизацията“

Като атрактивна туристическа дестинация общините Пловдив, Асеновград и „Родопи“  популяризираха региона в рамките на проекта „По пътищата на цивилизацията”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Основната цел на проекта е да подкрепи и увеличи интереса към туристическите атракции на територията на трите общини. Той е на стойност 470 744 лева и бе реализиран в продължение на 24 месеца.

На заключителната пресконференция заместник-кметът с ресор “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” на Община Пловдив Стефан Стоянов благодари на заместник-кметовете на Асеновград и Родопи инж. Мария Вълканова и Таня Бочукова за добрата съвместна работа.

Той припомни, че в рамките на проекта бяха създадени силни туристически продукти, които да предизвикат по-голям интерес в страната и в чужбина, като бе осъществена и мащабна кампания за популяризиране на Пловдив и региона.

Разработени бяха два туристически маршрута –древният исторически път между Рим и Константинопол, известен като Виа Диагоналис, както и маршрут, който развива религиозния туризъм и представя исторически храмове и поклоннически обекти.

В маршрута „Виа Диагоналис през вековете” са включени 22 обекта, сред които Балабановата къща в Стария град, галерия „Златю Бояджиев”, Асеновата крепост, Музей на авиацията, Природонаучен музей, Беланташ и др.

В религиозния тур попадат Бачковският манастир, църквата „Св.св Константин и Елена”, Католическата катедрала „Св. Людвиг”, Джумая джамия, Синагогата, Арменската  църква, Араповски, Мулдаваския манастир и др.

За посещението на всички обекти са необходими 7 дни, но за туристите, които разполагат с по-малко време са разработени и кратки 3-дневни програми, обясни ръководителят на проекта Борислав Чернев.

В туристическия бранш в Пловдив имаме забележителен ръст спрямо същото тримесечието на миналата година. Приходите са с 15 процента повече, а ръстът при броя на туристите е с 10 процента, отчете заместник-кметът Стефан Стоянов. Според него безспорно този проект е допринесъл за развиването на бизнеса и популяризирането на Пловдив и региона като привлекателна и целогодишна културно-историческа дестинация.

6,302 total views, no views today