Начало Пловдив днес Водещият световен експерт Робърт Палмър подкрепи Пловдив за Европейска столица на културата 2019

Водещият световен експерт Робърт Палмър подкрепи Пловдив за Европейска столица на културата 2019

Експертът със забележителен 20-годишен опит в провеждането на инициативата Европейска столица на културата Робърт Палмър подкрепи кандидатурата на Пловдив за престижната титла през 2019 г. Той е на посещение в Пловдив за втори път по покана на Общинска фондация „Пловдив 2019“.   Г-н Палмър оцени изключително високо силната културна програма, с която Пловдив ще кандидатства пред международното жури на инициативата. Експертът бе заинтригуван от многобройните културни инициативи и от възможностите, които се отварят пред творческите индустрии, съсредоточени на места, носещи история от различни времена и епохи. Той разгледа и някои от вече стартиралите проекти в града и остана силно впечатлен от бързите темпове, с които се развива проектът за Капана като първия артистичен квартал в България.

По време на срещите си днес с представители на медиите и на различни културни сектори, университетски преподаватели и културни мениджъри г-н Палмър сподели мнението си, че Пловдив е различен и уникален град със своята енергия, жизненост и дух, които са фактори за успех в конкурса за Европейска столица на културата.

„Участието в надпреварата за Европейска столица на културата е като футболно първенство. Важно е кой ще отбележи последния гол. Аз очаквам това да бъде Пловдив.“ – каза г-н Палмър на пресконференция днес. „Целта на Пловдив да спечели титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е напълно постижима. Разликата, която откривам, в сравнение с първото си посещение през февруари, е че идеите, които тогава бяха  на етап разработване, сега вече се реализират.  Ако Пловдив спечели, то ще е заради вложената работа и защото градът е запазил интегритета и духа си“, заключи той.

По време на престоя си в Пловдив Робърт Палмър проведе поредица от срещи с екипа на фондацията и обсъди в дълбочина програмата и цялостната кандидатура на града за престижната титла.  Днес г-н Палмър ръководи уъркшоп на тема „Образование, творчески индустрии и изграждане на капацитет в културния сектор“ за творци от различни културни сектори, преподаватели и културни мениджъри и оператори. На срещата бяха обсъдени новите тенденции в сектора и предизвикателствата пред бъдещото му развитие.

5,577 total views, no views today