Начало Пловдив днес Младежи, НПО и местната власт обсъдиха развитието на младежкото предприемачество

Младежи, НПО и местната власт обсъдиха развитието на младежкото предприемачество

kragla masa6

Кметът на район „Централен” Георги Титюков присъства на кръгла маса на тема: „Възможности за развитие на младежкото предприемачество”, която се проведе на 5-ти май 2015 г. в Дома на културата „Борис Христов”.  Форумът се организира за трети път, а целта му е да се осъществи обмяна на опит, идеи и предложения сред пловдивските младежи във връзка с реализирането на „Проект изграждане на Младежки център в град Пловдив”, финансиран от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Ръководителят на проекта Нели Милкова накратко разясни целите, таргет групата, структурата на центъра, както и екипа, който ще го реализира.

Представени бяха четири добри практики за младежко предприемачество. Една от тях беше разяснена от кмета на район „Централен” Георги Титюков, който запозна участниците с конкурса „Най-добър млад предприемач”, провеждащ се в Пловдив вече 7-та поредна година.

„Община Пловдив е единствената община в България, която има политика, насочен към младите хора и техните бизнес идеи”, обърна се към присъстващите Георги Титюков и разясни основните изисквания и етапи за кандидатстване. Той сподели пред участниците във форума, че до момента в конкурса са се включили 160 младежи на възраст между 18 и 33  години, а Община Пловдив е раздала парични награди на обща стойност 90 000 лева на автори на бизнес планове, които са печелили първа, втора и две трети награди в конкурса. В края на своята презентация кметът на „Централен” даде няколко добри и иновативни примера от практиката на спечелили участници в конкурса.

Участие на форума взеха още Георги Стоев от Индъстри уоч и Елизабет Хауг от Норвегия, която обясни норвежката практика, където държавата чрез финансови инвестиции стимулира доброто обучение по предприемачество, залегнало като предмет  още от детската градина, преминавайки през училище и стигайки до висшите учебни заведения. Целта е да се подобри регионалната политика за младежко предприемачество, както и култура, която да вдъхновява младите. Елизабет Хауг обясни как да бъдат полезни младежите за обществото, как да бъдат истински професионалисти – с идеи, мотивация, любознателност и устременост.

Участниците в срещата дискутираха ролята на държавата и неправителствения сектор. Държавата и общината следва да предоставят правилата и условията и да премахват пречките, за да могат младите хора в обществото да бъдат по-креативни и по-иновативни, за да бъдат те полезни и на себе си, и на същото това общество.

Първият обмен на млади хора между България и Норвегия в Младежкия център се очаква да се осъществи още през есента.

5,838 total views, no views today