Начало Пловдив днес Изявени спортисти, кметове и много граждани засадиха 100 дръвчета за разширяването на парк „Лаута“

Изявени спортисти, кметове и много граждани засадиха 100 дръвчета за разширяването на парк „Лаута“

lauta_1Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на поредната залесителна акция по разширението на парк „Лаута“ с още 15 декара на юг, като лично засади част от новите 100 дръвчета – 70 липи и 30 чинара.

По негова идея разширението на парка започна преди година със засаждането на местни видове дървета, сред които чинар, дъб, ясен и явор, върху площ от 20 декара, където ОП „Градини и паркове“ междувременно изгради поливна система.

„Сред двете новозалесени пространства напролет предстои проектирането на нов път с възможности за автомобилно движение, който да свърже Зона А12 и Зона А10. Предвижда се изграждане на осветление и монтиране на видеокамери, за които от общинския бюджет предстои на бъдат отпуснати около 15 хил. лв.“, посочи инж. Тотев.

Кметът благодари на районната администрация на „Тракия“, която в диалог с гражданите успява да ги убеди да премахват така наречените ранчета, за да продължи по-нататъшното разширяване на парка в южна посока. Той похвали и ОП „Градини и паркове“ за положените усилия при подготовката на терена, където е имало много строителни отпадъци от събореното преди години някогашно военно поделение.

Новозасадените през 2015 г. нови дървета в Пловдив по традиция са около 2000, а догодина се очаква броят им да достигне 2500, тъй като до края на април само в тази част на „Лаута“ ще бъдат засадени около 600 фиданки.

В залесителната акция се включиха също волейболистките  и ръководството на ВК „Марица“, най-добрата българска лекоатлетка за 2015 година Габриела Петрова и треньорът й Атанас Запрянов, двукратната вицесветовната и четирикратна европейска шампионка по таекуон-до Мирела Чилингирова,  многократният европейски и световен шампион по шинкиокошин  Валери Димитров, районните кметове Костадин Димитров, инж. Ральо Ралев, Димитър Колев и Георги Стаменов, директори на общински предприятия, служители на кметството в „Тракия“ и „Градини и паркове“, журналисти и други граждани.

6,167 total views, no views today