Начало Пловдив днес Местната комисия за борба с трафик на хора отчете дейност и набеляза нови мерки

Местната комисия за борба с трафик на хора отчете дейност и набеляза нови мерки

zasedanie_komisia_trafik_hora

Проведе се първото за тази година редовно заседание на Местната комисия за борба с трафик на хора в Пловдив (МКБТХ). На него присъстваха заместник-кмета „Обществен ред и сигурност”, който е и председател на комисията Георги Маринов,  Таня Иванова-Секретар на МКБТХ, Гергана Мутафова – Административен ръководител на районна прокуратура-Пловдив и членове.

Целта на Местната комисия е чрез различните срещи и лекции да се повиши осведомеността на обществото по проблемите, свързани с трафика на хора. Даването на гласност на методите за въвличане, начините за предпазване от  трафик  и тежките физически и психически последствия за жертвите на това престъпление, води до по-голяма ангажираност на повече  ученици, студенти и представители на институции към проблема.

На срещата беше разгледан отчетът за изминалата година, както и проектопрограмата за противодействие на трафика на хора за настоящата 2016-та.

През изминалата година дейността на комисията е свързана пряко с провеждане на обучения на близо 900 ученика от  17 пловдивски училища. В резултат на образователните лекции децата са запознати и са наясно с основните елементи на явлението „трафик на хора“, което е основна стъпка към превенция в тази област.

Подобни срещи са организирани и с потребители от КСУДС- ЦНСТ „Майка Тереза“, ЦНСТ „Детска къща“ и КСУ „Св. Св. Константин и Елена“, Кризисния център за деца с девиантно поведение, които са сред рисковите групи от попадане в трафик.

Един от акцентите в дейността на комисията през изминалата година е работа с младежи от ромски произход в кв. “Столипиново” със съдействието на  Фондация  за регионално развитие „Рома – 1995“. Така повече от 60 младежи научиха, че в своята същност трафикът на хора нарушава основните човешки права като правото на свободен живот и правото на избор.

Особено внимание се обръща и на идеята всеки гражданин, решил да потърси работа в чужбина да се запознае с трудовото и социално законодателство на страната, в която смята да пребивава, както и да проучи предварително фирмата-посредник, чрез която е получил предложение за работа.

През изминалата година в Местната комисия за борба с трафик на хора са постъпвали различни сигнали за съмнения за трафик. Един от тях е за непълнолетно момиче, което получава предложение за работа като модел в чужбина. Изискването е преди това да премине двуседмично обучение в гр. Пловдив, като за целта ще ѝ бъдат заплатени по 30 лева на ден. Информиран е отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР, гр. Пловдив.  Бързата и навременна реакция спомага за предотвратяване на евентуално попадане в ситуация на трафик.

Друг сигнал е подаден на страницата на комисията във фейсбук  и е свързан с видео, публикувано в групата на българите в Белгия, в което сводница брои заработени чрез нелегална проституция пари. Вследствие са информирани органите на реда и са взети конкретни мерки.

През август месец Местната комисия информира Националната комисия за борба с трафика на хора, Посолството на Федерална република Германия и ОД на МВР, гр. Пловдив за съмнителна обява за работа във Федерална република Германия, в която изискванията за заемане на посочените длъжности (сервитьори и домашни прислужници) е със съмнително съдържание.

Участниците в заседанието единодушно обявиха, че е от изключително важното значение партньорството с други органи, институции и НПО с цел по-ефективна работа на Комисията. Подобна ползотворно сътрудничество е провеждането на няколко кампании с Българския червен кръст.

14,842 total views, no views today