Начало Пловдив днес 27-те Дни на японската култура в България с финално събитие в Пловдив

27-те Дни на японската култура в България с финално събитие в Пловдив

1Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева откри официално представянето на „Кимоното и българската носия – сходства и различия“ в неделя вечер в Културен център „Тракарт“. Организатори на събитието,  което е част от проявите, посветени на 27-те Дни на японската култура в България са Посолството на Япония, Сдружение „Урасенке Танкокай България“ и културен център „Тракарт“. Сред специалните гости бе Н.Пр. г-н Шиничи Яманака, Извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас, заедно със своята съпруга г-жа Юко Яманака, облечена в традиционно японско кимоно.

„Благодаря на Негово превъзходителство г-н Яманака, за това че избра Пловдив за финал на 27-то издание на Дните на японската култура в България. За нас контактите и приятелските взаимоотношения с  Япония са изключително важни и ценни. Не случайно, Пловдив е единственият български град, който е побратимен с град в Япония. Това е град Окаяма, с който имаме дългогодишни отношения, на които Община Пловдив много държи и полага усилия за тяхното укрепване, развитие и обогатяване. Вярвам, че през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, в програмата на събитията ще има и много японско присъствие“ отбеляза в приветствието си заместник-кметът.

Освен демонстрациите на уникални японски кимона за делник, празник, сватба и други случаи, в зависимост от семейното положение, възраст и позиция обществото, бе изнесена  презентация на традиционни женски и мъжки балгарски носии от отделните фолклорни области на България.

Програмата на вечерта включваше още завързване на оби, демонстрация на японски бойни изкуства и традиционната японска чаена церемония.  Както е известно, никъде другаде чаят не оказва такова голямо влияние върху културния живот, както в Япония. Именно затова, правилата за приготвяне и поднасяне на чай са се превърнали в основа на духовно-естетическа дисциплина, оказала огромно въздействие върху японската чувствителост.

В края на демонстрациите, всички желаещи опитаха чай, приготвен според традиците на Урасенке школата, създадена в Киото преди повече от 300 години.

9 10

7,121 total views, no views today