Начало Пловдив днес Над 3 000 000 цветя и дървета собствено производство засаждат в Пловдив догодина

Над 3 000 000 цветя и дървета собствено производство засаждат в Пловдив догодина

SAM_3894

Стотици хиляди резници на листно-декоративни цветя се отглеждат в оранжериите на ОП „Градини и паркове“ и работата по залагането на  разсад  не спира.

Засега най-много на брой са различните видове разноцветни колеуси, популярни като копривка, и сантолина, които освен че виреят добре при местните условия, са особено подходящи за оформянето на цветните фигури.

„Тази година поставихме своеобразен рекорд, като засадихме в града  около 3 000 000 цветя, но догодина те ще са още повече, защото междувременно изградихме и много нови поливни системи, които да гарантират добрия им растеж и цъфтеж“, коментира директорът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

Той припомни, че тази есен бяха засадени  около милион разноцветни теменужки, парички, селене, незабравки и други видове сезонни цветя, които да разкрасят Пловдив още рано  напролет.

Повечето от стотиците хиляди новозасадени храсти, както и голяма част от дърветата, също са собствено производство.

„Дръвчетата се нуждаят от повече време, но след няколко години грижи тази есен засадихме отгледани от нас над 200 иглолистни  – ели, борчета, сребрист смърч, туи и други. Добре се развиват и широколистните местни видове, най-много сред които са липите и чинарите. Фиданките, с които тази есен направихме поредното разширение на парк „Лаута“, също са си наше производство“, допълни Стоян Алексиев.

Директорът на „Градини и паркове“ се надява, че за доброто настроение на пловдивчани и гостите на града ще допринесат и приятните изненади, които служителите на предприятието са замислили с декорирането на цветните кошници и пирамиди с нови видове красиви и устойчиви цветя.

SAM_3027 SAM_4269 SAM_3310 SAM_5016

10,722 total views, no views today