Начало Пловдив днес Стартират дейностите по проекта за новата галерия на „Гладстон“

Стартират дейностите по проекта за новата галерия на „Гладстон“

galeria_gladston32

Старата сграда, в която се помещаваше галерията на улица „Гладстон“ № 32, се очаква да бъде съборена до месец, заявиха представители от фирмата, спечелила обществената поръчка.

Сградата се използваше от Дружеството на пловдивските художници. Идеята за събаряне й и изграждане на нова беше лансирана преди няколко години, като през този период е получено и одобрението на гилдията. Кметът Иван Тотев посочи, че благодарение на непрекъснатия диалог с председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева проектът ще бъде реализиран в съответствие със законовите изисквания и желанията на художниците.

Докато траят строителните работи, за нуждите на художниците и организиране на изложби е предоставена къща „Нишанян“. Осигурено е и помещение, в което те да съхраняват картини, експонати и други вещи.

Новата сграда на галерията ще представлява стоманобетонна конструкция, с естествено осветление, идващо от покрива. Проектът е на стойност 3.5 милиона лева.

На сесията на Общинския съвет на 19.06.2018 г. ще се гласува и увеличение на средствата по ремонта на галерията на улица „Съборна“ 14А в Стария град от 1,1 милион лева на 1,5 милиона. Предложението е на директора на галерията Красимир Линков, а причината е, че не се е явил нито един кандидат, поради което ще се проведе нова процедура за избор на изпълнител.

5,573 total views, no views today