Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев поздрави участниците във фестивала „Млада синя Земя“

Кметът Иван Тотев поздрави участниците във фестивала „Млада синя Земя“

festival_zemya_22042019_3

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотевq заместник-кметът „Култура и туризъм“ Александър Държиков, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов присъстваха на откриването на  конкурсната програма на фестивала „Млада синя Земя“, който се организира от Регионалния природонаучен музей с директор Огнян Тодоров. Поводът е Световният ден на Земята, който се отбелязва на 22 април всяка година. Музика, изобразително изкуство и танци са трите направления, в които участниците се съревновават.

Първите бяха вокална група „Веселите ноти“ към СУ „Христо Г. Данов“. Те представиха няколко песни на екологична тема. Мажоретен и танцов състав от същото училище повдигнаха настроението на гостите с танци, подготвени специално за събитието. Децата от ДГ „Буратино“ също изпълниха любими песни.

„Природонаучният музей е сериозна образователна институция и децата, които го посещават научават повече за Земята. По този начин заедно – служители и учители формират любов и уважение към света, който трябва да пазим. Важно е да обичаме природата, да я поддържаме чиста и за следващите поколения. Надявам се да научат повече“, заяви кметът Иван Тотев.

По-късно през деня ще има още музикални изпълнения на живо, а във фоайето ще бъдат изложени рисунки на деца от различни учебни заведения в града. Фестивалът ще бъде закрит в 16:30 с награждаване на най-добрите произведения и изпълнения в конкурса.

РИОСВ – Пловдив подкрепя фестивала с награден фонд и журиране на изпълненията в категория „Музика“. Жури в категория „Изобразително изкуство“ ще бъде художникът Цветан Узунов. Големите награди включват луксозни комплетки за рисуване, ваучер на стойност 200 лв. от музикален магазин, енциклопедии на National Geographic и др.

Традиционният фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“ се провежда за десета поредна година и цели да възпитава добро и уважително отношение към природата чрез изкуство. Реализира се с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Всички участници в конкурса се обединяват около темата за красотата на нашата планета Земя, проблемите, които я застрашават и как ние, хората, можем да поддържаме екологичния баланс.

5,420 total views, no views today