Начало Пловдив днес Международният елит в гребането се събира в Пловдив за Световната купа от 10-ти до 12-ти май 2019 г.

Международният елит в гребането се събира в Пловдив за Световната купа от 10-ти до 12-ти май 2019 г.

presk_grebane_kupa_09052019

Световният гребен елит се събира в Пловдив, където от 10 до 12 май 2019 г. ще се проведе първият от трите кръга за Световната купа – след като на Гребния канал в града под тепетата бе закрит сезон 2018 със световното първенство за мъже и жени, отново тук ще бъде открит сезон 2019 със световното по гребане.

Това е първата стъпка към началото на олимпийските квалификации в Токио през 2020 г., които започват през месец август в Австрия, заяви изпълнителният директор на ФИСА Мат Смит.

Българският отбор е все още млад и ще бъде представен в няколко дисциплини, като скиф мъже и скиф жени, където се надяваме на по-големи успехи. По-голямата част от отбора е до 23 години. Надеждите са ни в Кристиян Василев и Десислава Георгиева.

Този кръг от световната купа е много важен. След две седмици е европейското първенство за мъже и жени в Люцерн, Швейцария, където ще търсим и по-сериозни резултати. Това обясни председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Гребният канал е добре подготвен за състезанието, което е изключително важно заради квалификациите през следващите месеци, сподели техническият директор на ФИСА Светла Оцетова.

С тази световна купа Гребният канал в Пловдив затваря пълния цикъл от програмата на ФИСА, като много малко са градовете, които могат да се похвалят, че са изпълнили целия календар от събития.

Благодарение на подкрепата на Община Пловдив Гребният канал може да приеме голямо първенство във всеки един момент, уточни председателят на организационния комитет Иван Попов. Той посочи, че организационният комитет подготвя кандидатури на Пловдив за домакинство на бъдещи световни и европейски първенства.

Тази година се навършват 30 години от изграждането на Гребния канал в Пловдив, за което време са проведени 12 големи световни първенства по гребане и по кану-каяк.

Гражданите могат да наблюдават състезанията на живо от трибуните на Гребния канал. Стартът е утре – 10 май от 9.00 часа. Входът е свободен, прикани заместник-кметът Георги Титюков.

4,222 total views, no views today