Начало Пловдив днес Община Пловдив с грижа за хората с увреждания

Община Пловдив с грижа за хората с увреждания

Благодарността си към община Пловдив за оказваната подкрепа изрази Сдружение „Различни, но равни” на 3 декември- Международният ден на хората с увреждания.

 През последния месец при нас в общината пристигнаха много благодарствени писма за ефективната дейност на Сдружението, подчерта от своя страна кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той допълни, че необходимите средства за продължаване на започнатите съвместни проекти вече са заложени в бюджета за следващата година.

На Сдружението и специалистите в него, които всекидневно работят с деца и младежи с увреждания, специално благодари и заместник-кметът по социалната политика Георги Титюков.

 Дъщеря ми е вече на 25 години. Повече от 20 години мечтаехме за такава подкрепа и тя вече е факт, подчерта председателят на „Различни, но равни” Атанас Тавков. Иновативната социална услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция” -  мобилни услуги за деца и младежи с тежки физически и умствени увреждания, беше създадена от родителите, после спечелихме проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, а още на следващия ден след приключването й общината пое финансирането, отбеляза той.

 Тази услуга даде възможност на 20 семейства от Пловдив да получат 1400 часа скъпо струващи процедури. В тази трудна икономическа ситуация по пазарни цени това се равнява на 42 хил. лв., които общината дарява на тези семейства под формата на безплатни услуги, рехабилитационни и логопедични процедури, психологична подкрепа, индивидуална работа в семейството, терапевтична езда. Това даде възможност да се подобри качеството на живот на семействата, разказа Тавков.

 Той припомни, че в Пловдив традицията за публичното отбелязване  на Международния ден на хората с увреждания е започнала под патронажа на инж. Иван Тотев още докато той беше областен управител.

 Заместник-кметът Титюков анонсира, че предстои реализирането и на други социално значими проекти. Пловдив, посочи той, е сред водещите общини в социалната политика и единствен от българските градове с районно деление спечели и 6-те проекта по програмата „Помощ в дома”.

7,446 total views, no views today