Начало Актуално Общо 60 вида социални услуги ще предоставя Община Пловдив

Общо 60 вида социални услуги ще предоставя Община Пловдив

_DSC1775 _DSC1790

60 на брой са социалните услуги, от които ще могат да се възползват гражданите на територията на Община Пловдив. Това заяви днес зам.-кметът с ресор „Европейски политики и социални дейности“ Анести Тимчев на пресконференция за напредъка на проект „Изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги в Община Пловдив.“ Към момента действащите социални услуги са 53, но след добавянето на новите 7 те ще се увеличат. На срещата присъстваха още ръководителят на проекта Благой Петков и главният експерт в отдел „Европейски политики“ Таня Славова.

Основната цел на проекта е успешното продължаване на процесите по деинституционализация на територията на Община Пловдив, при които се осъществява замяна на институционалния модел на отглеждане с грижа в семейството или в близка до семейната среда, както и насърчаването на социалното включване и равен достъп на всяко дете до по-качествена грижа.

„Деинституционализацията е много важен процес, защото дава възможност на потребителите на социалните услуги да живеят в условия близки до домашните“, заяви зам.-кметът Анести Тимчев. По думите му проектът е изключително благороден и ценен, защото реализира една основна стратегия в европейската политика за работа с хора в неравностойно положение.

Проектът е на стойност 2 391 600, 00 лв. с ДДС, а негов изпълнител е фирма „Тес Кънстракшън Груп“ ЕООД.

Новите седем социални услуги ще се реализират, след като бъдат обновени и изградени няколко центъра, а именно:

1) Реконструиране на съществуваща сграда, в която ще се помещават 3 броя услуги – Център за обществена подкрепа, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания. Сградата се намира на ул. „Димитър Цончев“ 11 – в двора на бившия Дом за деца без родители „Рада Киркович“ и предвижда реконструиране на съществуващото здание, строено през 1928 г., в която ще се помещават 3 броя услуги – Център за обществена подкрепа, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания.

2) Изграждане на нова база в ЖР „Тракия“ за 2 социални услуги – Център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места и Преходно жилище за деца от 15 до 18 годишна възраст с капацитет 8 места.

3) Реконструиране на сграда на ул. „Петрова нива“ 51, където ще се помещава услугата Център за настаняване от семеен тип за деца.

4) Наблюдавано жилище за младежи от 18 – 21 години отново в ЖР „Тракия“.

4,402 total views, no views today