Начало Актуално Зам.-кметът Анести Тимчев участва в кръгла маса на тема управление на отпадъците

Зам.-кметът Анести Тимчев участва в кръгла маса на тема управление на отпадъците

Кръгла маса обедини представители от различни сектори и организации в Пловдив. Събитието се проведе в Малката базилика под надслов “Споделена отговорност за устойчиви градове – добри практики, предизвикателства и визия“. Главен акцент беше темата за управление на отпадъците и общата отговорност към тях.

Дискусията бе организирана от сдружение „БГ Бъди активен“ и е част от дейностите по проект „Партньорство за красива и чиста България“. Участие взеха основателят на „БГ Бъди активен“ Ласка Ненова, и.д. директорът „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ Светлана Божкова, зам.-кметът по екология в Община Пловдив Анести Тимчев, председателят на Морски клуб „Приятели на морето“ Дарина Иванова, фирми от бранша и заинтересовани страни от Пловдив и страната.

„Цялостният тон на тази кръгла маса за нас е поглед в бъдещето. Важно е да не се фокусираме единствено върху проблемите, а върху това как заедно можем да направим повече.” С тези думи откри събитието основателят на сдружение „БГ Бъди активен“ Ласка Ненова.
По време на кръглата участниците дадоха добри примери от своята работа свързана с ниво на информираност, успешни партньорства между бизнес, институции и граждани, рециклиране, споделена отговорност за устойчива и чиста градска среда и обсъдиха варианти за подобряване на практиките и законодателството по управление на отпадъци.

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев наблегна на доброто партньорство между „БГ Бъди активен“ и Община Пловдив и изрази благодарност към сдружението.

„В това време да бъдеш доброволец, да бъдеш обзет от една кауза, която не е лична, и да даваш пример с поведението и действията си на цялото общество е равносилно на героизъм. Всички трябва да благодарим на тези прекрасни момчета и момичета от „БГ Бъди активен“, заяви Тимчев.

Всички участници имаха възможността да задават въпроси и колективно да разсъждават върху решения за опазване на околната среда. Бяха представени и новите моменти в политиката и законодателството в областта на околната среда, новия национален план за действие за управление на отпадъците и най-работещите политиките и партньорства в областта
В дискусията участваха още председателят на Общински съвет Александър Държиков, ръководителят на „Корпоративни комуникации“ в Кауфланд България Гергана Димитрова, мениджърът на акцията „Да изчистим България заедно“ Мария Лазарова, консултант устойчиво развитие в “Денкщат България” ООД Николай Михайлов и др.
Кръглата маса е включена в дейностите по проект „Партньорство за красива и чиста България“, част от дългосрочната програма _Място България. Събитието е част от фестивална програма „Град след пандемия“, която се случва в града в рамките на месец април, май и юни.БГ Бъди активен е сдружение с мисия да развива и променя хората, общностите, системите и градовете в България. В партньорство с Община Пловдив, сдружението активно организира множество инициативи за опазване на околната среда и промотиране на активен начин на живот.

2,280 total views, no views today