Начало Актуално ОП „Чистота“ с поредни акции срещу незаконни сметища, гражданите да сигнализират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

ОП „Чистота“ с поредни акции срещу незаконни сметища, гражданите да сигнализират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

smetishta_stolipinovo

Ако пловдивчани станат свидетели на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, веднага да сигнализират на телефон 112, за да може нарушителите да бъдат хванати и санкционирани.

За това призовава директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев, след като тази сутрин улиците „Крайречна“ и „Крайна“ в квартал „Столипиново“ отново осъмнаха с камари отпадъци.

Две поредни съботи при извънредни акции с екипи и техника оттам бяха събрани и извозени над 200 тона смет. Основно бяха почистени и двете обръщала на градските автобуси. Към момента резултатите от положения труд вече почти не личат.

В „Столипиново“ всяка събота с челни товарачи и самосвали  се обират отпадъци извън контейнерите. Освен от жители на квартала голяма част отпадъци се изхвърлят от бусове на фирми не само от града, но и от съседни населени места.

Нерегламентирани сметища се образуват и в други райони на Пловдив. Наскоро бяха премахнати на Асеновградско и Рогошко шосе, всеки ден се работи и в различни вътрешноградски зони.

Сигнали за нередности се приемат и на горещия телефон на „Чистота“ – 032/675 817. Съгласно общинската наредба за управление на отпадъците изхвърлянето извън предназначените за целта места е забранено и подлежи на санкции в размер от 300 до 1000 лв. за физически лица и от  1400 до 4000 лв.за еднолични търговци или юридически лица. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

Димитър Георгиев напомни, че в базата на предприятието – ул. „Даме Груев“ 64А, има специализирана площадка за разделно събрани отпадъци от домакинствата. Там са поставени и контейнери за строителни отпадъци, където хората могат да изхвърлят до 1,1 куб. м след ремонтни дейности в домовете си.

2,224 total views, no views today