Начало Актуално Oще един български завод отвори врати в Пловдив

Oще един български завод отвори врати в Пловдив

04.10.2021

1JPG 4JPG 5JPG 7JPG 9JPG 10JPG
Стефан Стоянов: ТИЗ стана международно известна, стотици компании произвеждат тук и изнасят за целия свят

Българската компания „Кимкооп“ откри днес нов завод за производство на високоспециализирана оптична техника в Тракия икономическа зона. Инвестицията надхвърля 7 млн. лв.

Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков и зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

„Ние в Пловдив вярваме, че развиването на индустриалните зони е ключ към устойчивото развитие на страната и на региона. Тракия икономическа зона стана международно известна с успешните примери за инвестиции – стотици са българските и  международни компании, които произвеждат тук успешно и изнасят за целия свят. Благодаря, че сте решили да дойдете в Пловдив, взели сте правилното решение.“ С тези думи Стефан Стоянов приветства новите инвеститори като допълни, че „Кимкооп“ е една от перлите на региона и пример за новата българска индустрия.

Осигурените работни места за висококвалифицирани специалисти в новата фабрика в момента са 50 като плановете са в следващите няколко години те да надхвърлят 120. Досега производството е било в Панагюрище, но малката сграда и недостигът на квалифицирана работна ръка са довели до трансфера на инвеститорите в Пловдив.

„Избрахме Пловдив, защото той е индустриален център на Балканите и тук сме заобиколени от много прогресивни международни и български производства. Тук има развита образователна система, има университети – включително Технически, което е ключово за нас. Качеството на живот в Пловдив е високо и има международно присъствие, което спомага за привличане на кадри от чужбина“, коментира изпълнителният директор на фабриката Калин Георгиев.

„Като пловдивчанин съм горд, че тук беше създадена такава икономическа зона, която е пример не само в България, но и на Балканите. За това Община Пловдив има голяма заслуга, благодарение на модела, който те показаха за публично-частно партньорство“, заяви зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков.

Той посочи, че инвестицията на „Кимкооп Холдинг“ е доказателство за това накъде се развива икономиката на България – към високите технологии и високата добавена стойност.

На откриването присъстваха още партньори на компанията, както и един от ключовите инвеститори в „Кимкооп“ и един от създателите на българската ИТ компания „Telerik“ Светозар Георгиев. Участие в церемонията по откриване взе и управителят на холдинга инж. Георги Георгиев.

„Кимкооп Холдинг“ е с 30 годишна история и има изградена репутация на международния оптичен пазар. Тя е водеща компания в обработката на инфрачервена оптика в България. Чрез партньорство с чуждестранни експерти разработва технологии, които са уникални за България и региона. Компанията е изцяло експортно ориентирана към световните пазари като основни сред тях са Франция, Великобритания, САЩ, Израел, Германия и Италия.

За повече информация посетете сайта invest.plovdiv.bg, тяхната Фейсбук страница: https://www.facebook.com/InvestPlovdiv или Фейсбук страницата на Община Пловдив: https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality

2,655 total views, no views today