Начало Актуално Проектът за бюджет на Пловдив за 2022г. е 526 милиона лева

Проектът за бюджет на Пловдив за 2022г. е 526 милиона лева

_DSC0801

16.03.2022

Проектът за бюджет на Пловдив за 2022г. е 526 114 046 лева. Неговата рамка днес бе представена от кмета Здравко Димитров и ресорните заместник-кметове. Приходите от делегираните от държавата дейности (ДДД) са 261 159 980 лв., а местните – 264 954 066 лв.

Общата субсидия за ДДД е в размер на 235 969 792 лева при 205 383 384 лв. за 2021 година. В абсолютна сума увеличението спрямо 2021 година е 30 586 408 лева или ръст от 14,89 на сто, който се дължи на нарастване на стандартите през 2022 година, считано от 1 април. С най-голямо увеличение в ДДД са средствата за социалните дейности, образование и здравеопазване.

„Бюджетът, който сме подготвили е в условия на война, на неотминала COVID-пандемия и продължила с месеци парламентарна криза. Но ние имаме приоритети, които ще продължим, въпреки галопиращата инфлация. Тя налага и предприемачите да са по-предпазливи, докато са изпълнители по редица инфраструктурни обекти“, посочи кметът Здравко Димитров и отбеляза, че за първи път се отделят повече средства в областта на екологията. Той добави, че ще се инвестира повече и в спорта, и в културата.

Заместник-кметът „Финанси и стопански дейности” Величко Родопски отчете накратко местните приходи за 2021-а година, които показват 93% изпълнение на плана, което пък възлиза на 164 млн. лв. Рамката на бюджета за 2022-а е със 108 млн. лв. повече в сравнение с миналогодишната. Разликата идва от завишението на делегираните от държавата дейности и преходния остатък и очакваните по-големи приходи от някои данъци.  Тази година се очаква по-голяма събираемост от имуществени и други местни налози, както и от доходи от собственост.

Въпреки сложността на ситуацията община Пловдив запазва нивото на данъците с минимално увеличение на някои такси и цени на услугите в опит да се осигурят всички основни функции на общината.

Капиталовата програма бе представена от ресорния зам.-кмет Пламен Райчев. В нея се залага на баланса между пет основни сектора – пътна и инженерна инфраструктура, образование, спортна и паркова среда, осветление, култура и исторически паметници. Като ключови бяха изведени ул. „Даме Груев“, „Кукленско шосе“, „Рогошко шосе“ и „Голямоконарско шосе“, както и довършването на пречиствателната станция и частта „Дунав“- „Брезовско шосе“. Общината отделя и 2 млн. лв. за обновяване на детските площадки, като има намерение и в следващите бюджети да залага средства по това перо.

В програмата са включени и строителните дейности за детските градини „Чучулига“, „Каменица“, „Зорница“, „Веселушка“, също и нова сграда на Хуманитарната гимназия. Заместник-кметът Стефан Стоянов допълни, че по образователната инфраструктура общината има спечелени проекти за над 20 млн. лв. в различни етапи на изпълнение. Очакват се и средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Продължава политиката за повече места в детските градини и ясли.

В Бюджет 2022 издръжката за тях е с 20% повече от миналата година.  Считано от 1 април 2022 г. са въведени и нови стандарти в детските заведения – 650 лв. за издръжка на дете в общинска градина или училище и 1 125 лв. за издръжка на дете в ясла, включващи и компенсиране отпадането на съответните такси. Община Пловдив е отделила 3,5 млн. лв. за дофинансиране на разходите за издръжка там.

Екологията ще разчита на проекти и дейности, които да подобрят чистотата на въздуха, създаване на зони с ниски емисии и започване на т.нар. морфология на отпадъците, свързана с разделното събиране. Във фокуса на ресора на Анести Тимчев попада Марица и проекта за рехабилитация и облагородяване на зелените площи около реката, както и създаването на дигитална карта на растителността в града и мобилно приложение за сигнали от гражданите към нея. Не беше пропусната и темата за изграждането на трета клетка на депото за отпадъци в Цалапица, която също предстои да се изгради.

Спортната инфраструктура в града ще се разшири с изграждането в нови спортни зали в район „Западен“. Стадионите на „Локомотив“ и „Христо Ботев“ продължават да са приоритет, а според ресорния зам.-кмет Георги Титюков не по-малки по важност са и басейнът „Младост“ и стартирането на нов спортен комплекс между сградите на ЕГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Пловдив“.

Инвестициите в културата за тази година ще са свързани с проектите за Небет тепе и Източната порта, както и кино „Космос“. Заместник-кметът Пламен Панов отбеляза и предвидените средства от 500 хил. лв. за къща „Ламартин“ в Стария град и добави, че очаква и резултати от кандидатствания по проекти към Министерство на културата и Норвежкия финансов механизъм.

В индикативния годишен разчет за средства от Европейския съюз за проектите, които са в процес на изпълнение е посочено, че през 2022 година ще се усвоят финанси в размер на 154 064 870 лв., в това число: безвъзмездна финансова помощ – 115 950 587 лв., собствен принос на община Пловдив – 38 114 283 лв.

Проект на бюджет на Община Пловдив за 2022 година

2,950 total views, no views today