Начало Актуално Кметът Здравко Димитров: След две седмици Белодробна болница ще може да приема бежанци

Кметът Здравко Димитров: След две седмици Белодробна болница ще може да приема бежанци

2 3

4 6

 

01.04.2022

До две седмици ще приключат спешните дейности по почистването на бившата Белодробна болница „Димитър Кудоглу“. Това обяви днес кметът Здравко Димитров, който бе на място, за да се увери, че работата върви по график, съобразен с неговата заповед. Общинските предприятия работят интензивно по почистването и дезинфекцията в и около сградата и в момента. Доброволци помагат при разчистването заедно с почетния консул на Украйна Димитър Георгиев. Те ще продължат и през почивните дни, а кметът ще се включи утре в акцията, когато ще се провежда и първото мащабно общоградско почистване „Чисто зелено“.

„Благодаря на  всички доброволци. Електричеството е пуснато, остава да се направи профилактика на ВиК инсталацията. Покривът също се нуждае от ремонт. Ще направим всичко възможно да пригодим сградата и след две седмици да можем да настаняваме там хора. Където е възможно, ще запазим част от мебелите и едновременно ще търсим да закупим допълнително обзавеждане“, каза Здравко Димитров и поясни какви са намеренията на общината за бъдещето на сградата на бившата Белодробна болница, която не се използва почти 10 години.

„Волята на дарителя, големият българин Димитър Кудоглу, трябва да бъде продължена и зданието да остане в полза на обществото. Ние с екипа ми смятаме, че тази сграда, след като изпълни функциите си на временен бежански център, може да продължи да работи като център за палиативни грижи или общински хоспис“, категоричен е Димитров. Идеите за  подобни центрове са заложени в Здравната стратегия на общината. Община Пловдив още през март 2020 година направи опит чрез Областния кризисен щаб да инициира отпускането на средства за ремонт на Белодробна болница. Намерението бе там да бъдат настанявани пациенти по време на първата Ковид вълна. Тогавашният областен управител отказа с мотива, че евентуалният ремонт би отнел месеци.

Сградният фонд на бившата СБПФЗАЛ „Д.П.Кудоглу“ ЕООД е общинска собственост и община Пловдив препотвърди намеренията си за ремонт и реконструкция, като го включи в Плана за интегрирано развитие на общината с хоризонт 2021- 2027, заедно с още три лечебни заведения. Преди дни общината отново изпрати писмо към сега действащия областен управител, с което отправи мотивирано искане към държавата за отпускане на близо 10 млн. лв. за минимума от строително-монтажни дейности, за да се възстанови сградния фонд. Ако тези средства бъдат отпуснати, отговорността за целесъобразното им разходване ще е на община Пловдив –собственик на сградата.

2,251 total views, no views today