Начало Актуално Еколози от Община Пловдив проведоха втора работна среща с експертни екипи относно въздействието на климатичните промени

Еколози от Община Пловдив проведоха втора работна среща с експертни екипи относно въздействието на климатичните промени

DSC_5229

На 26 и 27 май 2022 г. се проведе втората от трите работни срещи на експертните екипи от общините партньори по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините на Република България“.

Целта на срещата беше да се постигне съществен напредък в изготвянето на аналитичните доклади на базата на предвидените в методологията стъпки, както и на базата на наученото и споделения опит по време на учебните пътувания в Норвегия. Акцентите в работата по докладите бяха анализ на наличната информация с цел аргументиране на избраните заплахи за всяка община и съответно набелязаните инвестиционни мерки.

Участие взеха целите експертни екипи на партньорските общини, сред които Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора. Участваха още и целият екип на НДЕФ и екипът на българските консултанти от Аналитично-креативна група. За първи път от началото на проекта целият експертен екип на партньорството беше заедно в първата присъствена среща. По време на трите учебни пътувания екипите се запознаха само частично, но не и в пълен състав, тъй като за целите на тези пътувания екипът беше разделен в по-малки групи.
Работата на експертния екип протече изключително динамично и целенасочено. Редуваше се работа в екипите по общини с обсъждания в голямата група. Екипите получиха директна професионална помощ и подкрепа от консултантския екип на проекта. Беше направен анализ на заплахите, към които се насочва всеки общински екип и се обсъди начинът на ползване на необходимата информация. Акцентът беше за конкретното място, към което е насочена инвестиционната мярка.

За всички беше много полезно споделянето на опита от пътуванията в Норвегия. В представените предложения за инвестиционни мерки доминираха идеи от видяното в Норвегия.
Всяка община представи избраната мярка с прилагане на анализа от методологията PESTEL и имаше опонент в лицето на друга община (тази, която в края на процеса ще даде оценка на съответния доклад).

Следващата работна среща ще се проведе в София на 8 – 10 юни 2022 г., когато се очаква да се финализира работата по инвестиционните мерки на проекта и да бъдат окончателно оформени аналитичните доклади в готовност за публичното им представяне в общините.

DSC_3009

DSC_3010

DSC_3019

DSC_4975

1,651 total views, no views today