Начало Актуално НАПОМНЯНЕ ЗА ДНЕС!

НАПОМНЯНЕ ЗА ДНЕС!

покана

09.06.2022

Днес в 18 часа в галерия „Капана“ ще се открие голяма изложба живопис и графика от знаковия за Бургас и българското изкуство творец – Георги Баев – Джурлата. В експозицията са експонирани картини от цикъла „Спомен“ и серията „Бариери“, включени са творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“, от колекцията на семейството на художника и от Община Бургас. Гостуването е по линия на подписаното Споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма между Община Пловдив и Община Бургас.

Гости на откриването ще бъдат Диана Саватева – заместник-кмет по култура, туризъм и спорт на Община Бургас и Людмила Кутиева – ръководител на Културен център „Морско Казино“ и Галерия „Георги Баев“ в морския град.

В изложбата „Георги Баев (1924 – 2007). Живопис. Графика“ са включени произведения от различни периоди на неговото творчество – от най-ранните му графики от 50-те („Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Лодки“), през 60-те, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую („Утро“ 1962, „Алея“, „Лодки“ 1963) до живописни платна и графични работи от 80-те години.

Георги Баев – Джурлата е роден на 9 ноември 1924 г. в Бургас. През 1949 г. завършва живопис в Художествената академия в София, в класа на проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. Активното му участие в художествения живот започва през 60-те г. на ХХ в., когато става и член на СБХ – организира самостоятелни изложби в София и Бургас, излага свои произведения в Лондон, Москва, Виена, Будапеща, Никозия, Лимасол, Линц, Тунис.

Голямата любов на Георги Баев към морето предопределя изборът на темата за водната стихия като смислова доминанта на цялото му творчество. Морският пейзаж на Баев изпъква сред множеството традиционни интерпретации по темата на други български маринисти: с неочаквано ярък и наситен колорит, платната на Баев създават усещане за статичната красота на морето и за близостта на мечтания хоризонт.

Най – силен и продуктивен период за художника са 80-те г. на ХХ в. Изпепеляващата страст, с която Баев рисува през тези години, идва буквално от огнената мощ: през 1983 г. пожар в ателието му унищожава плодовете на многогодишно творчество. Тежкият момент обаче не пречупва волята на художника, а напротив – амбицира го да създаде цикъл композиции, превърнали се в събитие. Имената на картините са показателни за преломния момент в изкуството на Баев: „Агресия“, „Апокалипсис сега“, „Обикновен фашизъм“, “ На другия ден след атомната бомба“, „Удавник“, „Спомени“. Художникът дори вплита части от изгорелите произведения в тези свои следващи творби.

В последното десетилетие от живота си Баев рисува и планински пейзажи – създава цикъл картини от Родопите.

През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство “Макмилън”, многократно номиниран за “Мъж на годината”, “Личности с влияние”, “Кой-кой е” на американски и английски биографични институти.

Баев е и почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците „Кюнстлер хаус“ – Виена; почетен член и член-кореспондент на Японската асоциация на художниците „Ника-кай“. Носител е на наградата „Владимир Димитров — Майстора“, както и на много други национални и международни отличия.

Участва в самостоятелни и групови изложби в САЩ, Мексико, Германия, Франция, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, СССР, Югославия, Швейцария, Китай, Индия, Индонезия, Тунис, Алжир, Мароко, Витнам, Корея, Афганистан и др. Негови произведения са притежание на галерии и частни колекционери в цял свят.

Георги Баев умира на 18 февруари 2007 г. в Бургас.

Изложбата ще може да се разгледа до 29 юни.

1,876 total views, no views today