Начало Пловдив днес Пловдивчани се преклониха пред Паметника на руските свободители

Пловдивчани се преклониха пред Паметника на руските свободители

С празничен молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н. В. Пр.Пловдивския митрополит Николай, в Пловдив започнаха честванията на 135-тата годишнина от Освобождението на България от османско иго и националния празник на страната ни.

 По-късно в празничния Трети март хиляди пловдивчани изкачиха Хълма на Освободителите, за да се поклонят пред подвига на героите. Пред Паметника на руските освободители слово за героичните събития произнесе директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев.

 В него той подчерта, че на Трети март пред многобройните паметници ние осъзнаваме, че една от най-благородните черти на българския народ е благодарността и признателността към неговите приятели и освободители.

 България се освобождава последна от балканските християнски държави, но само за три десетилетия наваксва изоставането, реализира своето Съединение, постига своята Независимост, а през 1912 година светът се прекланя пред подвига на българския войник в защита на националното обединение. Затова днес на националния ни празник ние осъзнаваме своя дълг на почит към предците, но и своята отговорност за днешния ден и бъдещето на България, каза в заключение Стефан Шивачев.

 С падане на колене и минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на Отечеството. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

 На церемонията присъстваха Н. В. Пр. Пловдивският митрополит Николай, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов народни представители от ПП ГЕРБ от 16-ти МИР, районните кметове, общински съветници и други официални лица.

 По-късно те се поклониха пред паметника на Опълченците на Централните гробища, където бе отслужена панихида за загиналите български опълченци.

 

7,645 total views, no views today