Начало Актуално Община Пловдив и ЕКОПАК обсъдиха кампания за разделно събиране в заведенията

Община Пловдив и ЕКОПАК обсъдиха кампания за разделно събиране в заведенията

Визия_уеб

10.04.2023 г.

Община Пловдив и ЕКОПАК България ще стартират съвместна кампания „ЕКО звезди“ за разделно събиране на отпадъци от опаковки на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове от заведения. Това стана ясно по време на среща между зам.-кмета по екология Анести Тимчев и ръководството на ЕКОПАК България.

Целта е да се спестят хиляди пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на природата. Те са напълно рециклируеми и могат да се превърнат в нови опаковки, стоки за бита или дори дрехи. Кампанията се провежда под надслов „Рециклирай в твоето заведение! Бъди сред първите ЕКО звезди в България!“ и стартира пилотно през 2023 г. в Община Пловдив, Столична Община и Община Бургас. Идеята е да бъде стимулиран малкият бизнес, а служителите да бъдат посланици на еко каузата на рециклирането със своя личен пример.

В момента тече подготовка и набиране на първоначални заявки за включване в кампанията. Организаторите от ЕКОПАК споделят, че дори на този предварителен етап немалко заведения вече са заявили интерес да се включат в инициативата. Тези които все още не са, могат да получат повече информация и да го направят на www.ecopack.bg/eko-zvezdi.

В „ЕКО звезди“ могат да участват учебни заведения, барове, дискотеки, кафенета, заведения за бързо хранене, ресторанти, фитнеси и събития на открито, на чиято територия се консумират значителни количества напитки в пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. ЕКОПАК ще предостави безплатни съдове и извозване от място и ще включи всички участващи заведения в първата онлайн  платформа на еко-рейтинг. Предвидени са награди за най-активните заведения, техните служители и клиенти.

viber_изображение_2023-04-10_16-22-01-386 viber_изображение_2023-04-10_16-22-02-502

2,235 total views, no views today