Начало Актуално С коктейл на толерантността и огнено шоу „силата в мен” беше отбелязан Международният ден на ромите

С коктейл на толерантността и огнено шоу „силата в мен” беше отбелязан Международният ден на ромите

DSC_1921

11.04.2023 г. 

На 08 април 2023 година в Пловдивски Културен Институт се отбеляза Международния ден на ромите. Събитието е част от дейностите на фонадация Рома, партньор по проект № BGLD-3.002-0006-C01 Създаване на център за интегрирани социални и здравни услуги на едногише в кв. Столипиново, по който община Пловдив подписа договор на стойност 2 310 451.09 лв. – БФП. Проектът се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобреновключване на уязвимигрупи“,  чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство  2014-2021г. Програмен оператор на проекта е Министерство на образованието и науката. Срокът на проекта е 24 месеца(11.04.2022 г. – 30.04.2024 г.)

Програмата стартира в 17 часа със стихове от ромската поезия „ROMANI CHERHENI “/РОМСКА ЗВЕЗДА/, като публиката беше включена в интерактивен спектакъл, воден от Донка Кьосева и Мелина Атанасова. Прочетените стихове в спектакъла бяха изрецитирани на български и ромски език.

Събитието продължи от 19 часа с „Коктейл на толерантността“. В него взеха участие представители на неправителствени организации работещи с уязвими групи, на предучилищната образователна система в кв. Столипиново, младежи от ромската общност, както и екипът по изпълнение на проекта. Председателят на Фонадация Рома – Асен Карагьозов откри коктейла с информация за  дейностите и целите на проекта, след което последователно прозвучаха химните на ромите и българският национален химн.

Над деведесет човека, гости на коктейла, имаха възможността да присъстват и на огнено шоу „Силата в мен“, представено отново от Донка Кьосева и Мелина Атанасова, с което програмата за отбелязване на Международния ден на ромите, завърши.

Събитието е част от дейностите насочени към повишаване нивото на приемане между ромите и основното население и за противодействие на дискриминацията и негативните нагласи към ромското население. За реализацията на тези цели са планирани поредица от събития, в рамките на които ще се популяризират основните права на човека, постиженията на представители на ромския етнос, ще се подкрепя процеса на включването и овластяването им.

DSC_1891 DSC_2024

1,900 total views, no views today