Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев проведе срещи в Брюксел с акцент Европейска столица на културата

Кметът Иван Тотев проведе срещи в Брюксел с акцент Европейска столица на културата


ep_silvia_kosta
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев проведе срещи в Брюксел с председателя на Комисията по образование, култура и спорт на Европейския парламент Силвия Коста, заместник-генералния директор на генерална дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия Йенс Ниманд – Кристенсен, както и с евродепутата от Комисията по култура в ЕП Сантяго Фисас – Айсела. На всички разговори присъства българският евродепутат Андрей Ковачев, по чиято покана и съдействие се организира визитата в белгийската столица.

Акцент в срещите бе спечеленото от Пловдив състезание за Европейска столица на културата през 2019 година.

„Това е ценна възможност за градовете. Щастлива съм, че Пловдив ще бъде столица на културата на Европа заедно с италианския град Матера”, сподели председателят на Комисията по образование, култура и спорт на Европейския парламент Силвия Коста, която е от Италия. „Зная, че в Пловдив имате много добро усвояване на европейски средства и предполагам вече сте готови за предизвикателството през 2019 година. Сега целта на този проект е да инвестираме не само в култура, но и в иновации и други сфери, които ще променят градовете за години напред”, допълни тя. Председателят на Комисията по образование, култура и спорт на Европейския парламент Силвия Коста поздрави кмета Иван Тотев с победата и отборния дух.

„Всички градове, които участваха в надпреварата за Европейска столица на културата са победители, защото успяхме да привлечем гражданите в него.  Това състезание за нас бе дълъг процес, който ни накара да преосмислим как да променим града си чрез култура. Разработихме и реализираме много проекти – разширяване на пешеходните зони в Пловдив, вдъхване на живот на забравени пространства и др.”, заяви кметът Иван Тотев. Той подчерта, че през целия процес Пловдив си партнираше с италианските градове-кандидати и припомни, че градът ни стана организатор на безпрецедентна среща, в която участваха представители на всички градове от България и Италия, които  се състезаваха в престижната надпревара.

„Имате важна и отговорна задача и се радвам, че сте тук. Проектът на Европейската комисия Европейска столица на културата е огромна възможност, но и отговорност за вашия град и за България. Това е шанс Пловдив да излезе на преден план на европейската карта, страните да се запознаят отблизо с него и градът ви да стане още по-известен” -  с тези думи заместник-генералният директор на генерална дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия Йенс Ниманд – Кристенсен посрещна кмета Иван Тотев и евродепутата Андрей Ковачев. Той изрази надежда, че Пловдив ще се подготви за тази важна година и ще бъде успешен пример за Европейска столица на културата. „Във вашата подготовка вие няма да сте сами, ние ще ви помагаме и ще бъдем винаги насреща, когато имате нужда от подкрепа”, подчерта г-н Йенс Ниманд – Кристенсен.

„Този проект на ЕК прави градовете видими, мотивира гражданите и дава възможност за среща с други култури. Подходихме много  сериозно, проучихме чуждия опит, създадохме нови контакти, затвърдихме стари и извървяхме дълъг път. Престижната надпревара ни мотивира да превръщаме Пловдив в открита сцена, да създаваме зони за култура, да разширяваме пешеходните пространства, да направим промени, които рефлектират позитивно на града”, каза Иван Тотев. Той допълни, че започва реализиране на разписаните приоритети, за да стане Пловдив успешна столица на културата на Европа през 2019 г.

6,736 total views, no views today