Начало Пловдив днес Малката Базилика и Римски стадион отварят за туристи през май

Малката Базилика и Римски стадион отварят за туристи през май

Нови обекти ще обогатят туристическите маршрути в Пловдив през месец май. Това стана ясно от думите на кмета инж. Иван Тотев, който подписа договор с Министерството на културата за Малката Базилика. На 26.03.2014 г. с правителствено решение археологическата културна ценност бе предоставена в управление на Община Пловдив за срок от 10 години.

Малката Базилика бе реставрирана с подкрепата на фондация „Америка за България“, а Община Пловдив продължава да инвестира в обновяване на инфраструктурата в района. След оформянето на паркинг за туристически автобуси и ремонта на улица „Цар Георги Тертер“, до броени дни предстои приключването на строително-монтажните дейности на намиращия се в съседство площад „Брестовица“.

До края на следващия месец се очаква да приключи и работата на Римския стадион, обяви още кметът инж. Иван Тотев. Първият етап – проектът „Античният стадион на Филипопол – опазване, реабилитация и градска реновация“, бе реализиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Вторият етап се финансира изцяло от Община Пловдив и е на стойност над 500 хиляди лева от общинския бюджет. Той включва оформяне на овален контур на терасата, изграждане на нова ажурна стълба, изграждане на информационен и презентационен център, кафене, монтиране на асансьор за хора в неравностойно положение.

Във връзка с откриването за туристически посещения на двата обекта кметът Иван Тотев е внесъл предложение до Общинския съвет щатът на „Старинен Пловдив“ да бъде увеличен с девет човека.

6,224 total views, no views today