Начало Пловдив днес Пловдив с обновен зоопарк и най-големия аквариум

Пловдив с обновен зоопарк и най-големия аквариум

Обществена поръчка за работен проект за реконструкцията на зоологическата градина обявява общината до дни, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

 Идейният проект е публикуван на сайта на общината. Предвижда се разширяване на площта с около 50-60 на сто, обогатяване с нови видове, както и изграждането на най-големия в страната аквариум с размери 22 на 10 метра за морски риби.

 В общинския бюджет са заделени 60 хил. лв. за проектиране, а изпълнението ще бъде финансирано по линия на европейската инициатива „Джесика”.

 Тримесечен е срокът за проекта, като паралелно ще се подготвя и бизнес-планът за управление. Очаква  се до зимата да се задействат процедурите по възлагане на строителството, а напролет да започне изпълнението.

 Работата ще премине на два етапа. За 2014 г. се планира модернизирането на сега съществуващия зоокът и парковата среда. Зоните на юг и на север ще бъдат приобщени не за да се поставят нови клетки, а за де създаде допълнителна зона за разходки, кътове за почивка и детски площадки, обясни кметът.

 През лятото на 2015 г. се предвижда зоологическата градина да е изцяло завършена заедно с аквариума. Прогнозната стойност е около 6 млн. лв.

13,313 total views, 4 views today