Начало Събития Започва фестивала за съвременно изкуство „Процес-Пространство” 18 май

Започва фестивала за съвременно изкуство „Процес-Пространство” 18 май

29 Logo invitation plain

Програмата може да свалите тук

Бронзова скулптура на Ода Жон ще бъде експонирана пред Катедралния храм „Успение Богородично” на 18 май в 19.30 ч. „Прегръдката“ пътува на няколко места в България, а в Пловдив гостуването на творбата на художничката е в рамките на фестивала за съвременно изкуство „Процес-Пространство”.
Ода Жон е родена в София 1979 г. и се казва Михаела Дановска. Баща ѝ е художник. Учи в художествената академия в Дюселдорф от 1998-2003-а. През 2000 г. се омъжва за прочутия немски художник Йорг Имендорф, който е бил неин преподавател. Но изложбите ѝ, които тя прави след смъртта му през 2007-а, я представят като оригинален артист със собствено мислене. На 23 ноември миналата година Ода Жон откри изложбата „Сърцевина“ в Националната галерия у нас – критика на възприемането на женското тяло като обект на консумация. В този контекст бе и пърформансът-вечеря. Храната на тях бе аранжирана с формите на полегнали жени, оприличени от някои на русалки – голите части от телата им бяха покрити с резени колбаси, а главите бяха от зелки карфиол.

Фестивал „Процес – Пространство“ е основан през 1991 от Димитър Грозданов. От 1992 фестивалът се провежда ежегодно в гр.Балчик и е първият частен и независим форум за съвременно изкуство, толериращ широк спектър на изразни форми. През годините той е широка платформа за междукултурен диалог и срещи между различни поколения артисти, школи и държави. С напредване на годините, фестивалът се развива и разширява своите сцени, като от 2016 провежда изданията си и в гр.Русе и гр.Пловдив.
Мотото на тазгодишното издание на форума е „Отношения без форма“. Програмата включва презентации, уъркшопи, демонстрации, прожекции, пърформанси и интерактивни дейности в градска среда. 14 съвременни артисти от всички краища на света ще покажат изкуството си от 18 до 31 май в Пловдив. Основната фестивална изложба ще бъде експонирана в галерия „Резонанс”, а в Постоянна експозиция „Енчо Пиронков” ще има лекции и презентации. Такива ще има и в къща „Best Rest”. За „Прегръдката“ пък е отредено откритото пространство пред храма в началото на Стария град. Именно гостуването на скулптурната творба на българската художничка е най-провокативното събитие в рамките на фестивала.
29-тото издание на „Процес-Пространство“ ще сподели артистичната сцена с множеството и разнообразни културни събития, част от „Пловдив – Европейската столица на културата 2019“.
„ Отношенията, независимо дали са в математически или хуманитарен смисъл не могат да бъдат без форма – тогава, когато са, те откликват на някаква драма. Именно за това мотото на фестивала тази година е такова – защото неговата история и изобщо времето, в което той съществува са драматични. Може би това мото е по-подходящо за концептуален тип работи, но то може да бъде решено и чрез пластика“, разказа за мотото създателят Димитър Грозданов.
АРТИСТИ
Гайр М.Брунгот (Норвегия), Илияна Манукова (България), Кристийн Гист (Великобритания), Марта Влусек (Полша/Германия), Николай Панайотов (България), Норико Мазда Кура (Япония), Петра Худцова (Чехия), Рикарда Валхойзър & Щефан Винклер (Германия), Силвен Шасе (Канада), Силви Хауптфогел (Германия), Хайди Майър (Германия), Шарън Хауърд (Великобритания)

ГОСТИ
Ода Жон (Франция) с представяне на бронзовата скулптура „Прегръдката“ в рамките на Фестивал „Процес – Пространство“, като част от пътуващ арт проект на куратора Христина Бобокова
Матиас Рот (Германия) – Видео-прожекция – най-доброто от международен видео арт проект Трафик Джем (или инициатива AIM)

ОРГАНИЗАТОРИ
Пенка Минчева, Христина Бобокова, Димитър Грозданов
Асистент организатори:
Милен Джановски и приятели на фестивала
Съорганизатори: Oбщина Пловдив
Спонсори: Община Пловдив, семейство Бобокови
Партньори: Галерия „Резонанс“, Градска Художествена Галерия Пловдив

ПРОГРАМА
(Всички събития са отворени за посетители. Работен език английски с превод при необходимост.)

18 май (събота)
Откриване на фестивала с открито експониране на бронзова скулптура „Прегръдката“ на художничката Ода Жон пред Катедрален храм „Успение Богородично“, ул.“Съборна“6, Стария град (19:30)
Представянето на творбата в гр.Пловдив е с любезната подкрепа на Пловдивска Митрополия, в рамките на фестивал „Процес – Пространство“ и част от национален
пътуващ арт проект с куратор Христина Бобокова.
Продължителност на експозицията (18май-15юни)

20 – 27 май
Вечерни презентации (18:30-19:40) / Къща-хостел BEST REST, ул. „Петър Парчевич“ 13

21 май
Дискусионен панел „Нови виждания в съвременното изкуство“ (17:00-19:00) / Къща Енчо Пиронков – ул. „Васил Кънчев“ 1, Старият град
- Exquisite Corpse Video Project – Разговор и видео-прожекция на Матиас Рот – Германия (17:00-18:00)
- „Паралелни вселени, квантова физика, нишки, ножици, лепило.“ – Лекция – артистичен разговор с Рикарда Валхойзър – Германия (18:00-19:00)

22 май
Уъркшоп на Силвен Шасе – Канада (10:00-12:00) в Къща-хостел BEST REST

24 май
Уъркшоп – Алтернативни истории с Кристийн Гист – Великобритания (10:00-12:00) Къща-хостел BEST REST, подходящ за възраст 16+, максимален брой участници-12.
Участниците трябва да донесат 2D изображение, което означава нещо за тях, снимка, картичка, писмо, статия от вестник, стихотворение, ксерокопие на любима страница от книга.

25 май
Уъркшоп на Димитър Грозданов – работа със смола (14:00-16:00) в Къща-хостел BEST REST

28 май
Пърформанс на Норико Мазда Кура – Япония (14:00) в Къща-хостел BEST REST

31 май
Откриване на изложба от 29-ти Фестивал Процес – Пространство с мото „Отношения без форма“ (18:30) / Галерия „Резонанс“, ул. „Петър Парчевич“ 14
Продължителност на изложбата (31май-15юни)

Image_7186489_500_0

item_2

oda_slide

5,275 total views, no views today