Начало Пловдив днес Алея на олимпийската слава бе открита на Гребната база в Пловдив

Алея на олимпийската слава бе открита на Гребната база в Пловдив

alea_olimpiici (11)

Пловдив вече има своята Алея на олимпийската слава. Тя се намира на Гребната база и бе официално открита днес, а на церемонията присъстваха много от големите шампиони, приятели и официални лица. На специалната алея бяха поставени специални плочи с имената и визитките на 46 велики спортисти, прославили града и родината ни.

От първия завоюван медал през 1956 г. на футболиста Тодор Диев до последните през 2004 г. на Йордан Йовчев и Милен Добрев, общият брой на спечелените медали от олимпиади е 52 – 11 златни, 21 сребърни и 20 бронзови.

Алеята започва малко след Кулата и продължава до след моста, като образите на спортистите, прославили Пловдив по цял свят са подредени в хронологичен ред спрямо постигнатите успехи. Първо за златните медалисти, след това – сребърните и накрая – бронзовите.

Лентата прерязаха гребкините Сия Келбечева и Стоянка Груйчева – първите олимпийски шампионки на града ни /Монреал през 1976 година/, областният управител Здравко Димитров, зам. кметът Георги Титюков, легендата в кану-каяка Николай Бухалов, легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев и олимпийският шампион в щангите Асен Златев.

„Благодаря за тази идея на Николай Бухалов и Клуба на олимпийския медалист, създаден през февруари 2017 година, на ОП Младежки център – Пловдив и на спортния журналист Илия Кисимов. Най-искрени благодарности от Община Пловдив за всичко това, което направихте, за да се стигне до днешния ден. Пожелаваме на децата да тръгнат по шампионския път, утъпкан от всички тези големи пловдивски спортисти“, заяви Георги Титюков.

 alea_olimpiici (8) alea_olimpiici (7) alea_olimpiici (4) alea_olimpiici (2) alea_olimpiici (1)

7,385 total views, no views today