Начало Актуално Алианс Франсез организира в Пловдив „Турнир по писане на кратки разкази с неочакван край” по повод 120-тата си годишнина

Алианс Франсез организира в Пловдив „Турнир по писане на кратки разкази с неочакван край” по повод 120-тата си годишнина

Алианс Франсез Пловдив 1 Алианс Франсез Пловдив 2

07.03.2024 

Френският език празнува през март, тече усилена подготовка за фестивала „Златен ключ“ и „Френската седмица“ в Пловдив през юни

 

Тази година е не само годината на Олимпийските игри в Париж, но също така и годината на XIX-тата Международна среща на върха по въпросите на Франкофонията, която ще се проведе във Франция на 4 и 5 октомври в Сите Интернасионал на Вийер Котре, северна Франция. Ще участват 88 държави членки на Международната организация за Франкофония, а десетдневния Фестивал ще е под мотото „Да преобразим света”.

През месец  март ежегодно се чества гласът на културното многообразие, което представлява една своеобразна редовна среща  на влюбените във френската реч, както във Франция, така и в чужбина. 75 държави и правителства са част от международната организация на франкофонията – 890 млн. мъже и жени, разпределени на петте континента, или 13% от населението на света говори и споделя френския език и неговите ценности. България е член на това движение от 1993 година.

Годината ще мине и под знака на 120 годишнината от основаването на Алианс Франсез в България, когато през далечната 1904 година отваря врати първият Френски Алианс в София, само около двадесет години след основаването на тази изключителна културно-образователна организация в Париж от велики френски интелектуалци.

Сега Алианс Франсез е най-голямата културно-образователна мрежа в света със своите 829 Френски алианса в 135 държави. През този месец се организират различни културни и образователни инициативи, с които се чества френския език.

„Седмицата на Френския език” от 18 до 23 март дава възможност да се отбележи неговото езиково богатство. Една от основните мисии на Алианс Франсез, като международна франкофонска институция, е да промотира френския език, правото на избор и мултилингвизма в международен мащаб”, споделя неговият директор, Теофана Брадинска-Ангелова.

В Пловдив Алианс Франсез ще проведе „Турнир по писане на кратки разкази с неочакван край” на 21 и 23 март за ученици и студенти с квалификации ДЕЛФ  и ДАЛФ, както и за учащи на ниво B2.

Заедно с това тече и усилена подготовка за предстоящата Френска седмица, в края на месец юни, когато ще се проведе вече 21-вото издание на Фестивала за френски шансони „Златен ключ”-Пловдив 2024.

За това издание на Фестивала се подготвят два забележителни концерта, които ще бъдат отново в голямата зрителна зала на Дом на културата «Борис Христов» с много интересен декор, мултимедия и светлина. Ще се излъчват в реално време по интернет. Музикален партньор отново е «Арт Войс Център». Благодарение на музикалния педагог Румяна Иванова, през 2024 година ще вземат участие както изпълнители от Пловдив, така и лауреати от различни фестивали и конкурси от цялата страна.

По време на 21-вия Фестивал ще бъде представена световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5MONDE plus. Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски филми, игрални и документални, педагогически помагала за преподаватели и курсисти.

Очакват се много и приятни изненади. Както е практиката по цял свят, свързана с този тип фестивали, така и тук Община Пловдив е неизменен партньор за неговото провеждане.

1,973 total views, no views today