Начало Пловдив днес Американски архитекти ще вдъхнат нов живот на Епископската базилика на Филипопол

Американски архитекти ще вдъхнат нов живот на Епископската базилика на Филипопол

za_str_4_Basilica_2

Aмериканският архитект Лий Х. Сколник и екипът му от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership пристигнаха в Пловдив на 20 август, за да започнат работа по дизайна на музейния комплекс на Епископската базилика на Филипопол. Фондация „Америка за България“ се доверява отново на престижното нюйоркско студио, за да създаде гостоприемно и интерактивно пространство, в което посетителите ще имат завладяващо музейно преживяване. Чрез иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки и разнообразни дейности, за посетителите ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство.

В приветственото си слово към Лий Сколник и неговия екип в Пловдив, заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков заяви: „Доволен съм, че Епископската базилика на Филипопол ще почерпи от богатия международен опит на архитект Сколник. Базиликата е ценен паметник на културата, който ще привлече още повече туристи, за да видят един от най-древните градове в света. Сътрудничеството на Общината с Фондация „Америка за България“ се основава на общия ни ангажимент да запазим и покажем културното богатство на Пловдив и България“. Заместник-кметът благодари на Фондация „Америка за България“ за партньорството и подкрепата, които ще допринесат за икономическия успех на града за години напред.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър сподели: „Проектът по реставрацията на Епископската базилика се разви бързо от започването му през 2014 г. Археолозите не само откриха два слоя мозайки от 4 – 5 век, но Базиликата се оказа, че е била два пъти по-голяма, отколкото първоначално предполагахме. За да съхрани и представи подобаващо тези над 2 000 квадратни метра уникални мозайки и тяхната история, Фондация „Америка за България“ реши да привлече международни експерти, които да създадат вдъхновяващо преживяване за посетителите на Базиликата“.

Лий Сколник и неговият екип са дългогодишни приятели на България. Те проектират първия интерактивен детски музей на Балканите – Музейко, който се намира в София. От откриването му в края на 2015 г., над четвърт милион деца и родители са се докоснали до науката чрез мултимедийни игри и интерактивни експонати, които музеят предлага. През 2017 г. Сколник дарява услугите си на инициативата „Малките герои“ на Фондация „Америка за България“, която преобрази детските отделения на „Пирогов“.

„Радвам се, че отново съм в България и по-специално в Пловдив. Бях тук през октомври миналата година и видях мозайките от Епископската базилика на Филипопол. За мен и екипа ми е изключителна привилегия да работим с българските архитекти, археолози и историци, за да разкажем богатата история на този уникален паметник на културата и да покажем неговите богато орнаментирани мозайки в пълния им блясък“, каза архитект Сколник.

za_str_4_Basilica_1 presk_bazilica_1 presk_bazilica_scolnik presk_bazilica_4 presk_bazilica za_str_4_Basilica_3 za_str_4_Basilica_2

19,233 total views, no views today