Начало Пловдив днес „Аудиогид България“ вече и в Пловдив. Услугата е новаторска за цялата страна

„Аудиогид България“ вече и в Пловдив. Услугата е новаторска за цялата страна

audiogid (3)

Кметът Иван Тотев в присъствието на заместник-кмета по култура и туризъм инж.Александър Държиков,  директора на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, Михаил Пешев и Лариса  Кузнецова от фирма „Аудиогид България“ представи на 1-ви юни 2018 г. най-новата услуга „Аудиогид Пловдив“, която се предлага на туристите с началото на новия сезон.  Устройствата, познати от музеите по света, вече могат да се ползват за туристическа обиколка на Пловдив. Става дума за 50 мобилни устройства, които ще са на разположение на всеки желаещ в Информационния туристически център до Римския стадион. Те ще дават информация за 25 туристически обекта в града под тепетата, като използването на нововъведението ще струва 34 лева.

„Това е уникална услуга, създадена специално за индивидуални екскурзии. Такова нещо до момента не се е случвало в България“ коментира Кметът Тотев.  В столицата услугата ще стартира следващата седмица. Инвестицията е частна и е на стойност около 80 хиляди лева за двата града. Всеки турист може да наеме устройството от ТИЦ-а на срещу 34 лева дневна такса, като с него получава компактна печатна карта, слушалки и три бонуса. Сред тях са безплатен вход за: Музеен център Тракарт в Археологическия подлез, за Музея на арменската история, който се намира в двора на Арменската църква и отстъпка в място за отдих. Това е първата по рода си иновативна услуга, която предлагаме в колаборация с частни партньори, изтъкна кметът Иван Тотев.

Устройствата позволяват качването на видео, снимки и видео на жестомимичен език, които създават удобство за хората, дошли за няколко дни или само за няколко часа по бизнес.

Към гида има и карта. Маршрутът включва различни точки, обозначени с номера, които съответстват на звукозаписа. Така за изследователите ще е по-лесно да ги открият. Аудио гидовете предлагат много повече информация в сравнение с мобилните приложения. Звуковите файлове са с продължителност от 4 до 6 минути за всеки обект. За проекта Audio Guide България е разработен и специализиран софтуер, който да регулира отдаването под наем на устройствата.

Маршрутите, разработени за София и Пловдив, включват основни забележителности и са с продължителност около 3 часа. За всеки обект са подготвени аудио разкази, в които историческите факти са представени увлекателно и с любопитни подробности. Те са направени така, че да са подходящи и интересни за всеки турист, дори за ученици. За удобство на чужденците са записани и кратки видео-упътвания на особено сложните за ориентация места.

„Много години работихме за това как общината да може да продава билети както за общински обекти, така и за частни и държавни. Сега вече това е възможно, след като ОИ  “Старинен Пловдив“ има лиценз за турагент. Тези частни обекти се рекламираха само в малки брошури. Не знам в България да има такава комбинация – продажба на едно място на частни и общински туристически обекти – това е новаторско и ние много се гордеем с това нещо. Сега вървят в пакет и после парите се разпределят между партньорите,“ коментира още Тотев.

Цената за Тур Пловдив включва 3 входни билета, атрактивна карта с основните забележителности + един талона с 15% отстъпка на място за отдих.  Устройството може да бъде наето от туристическия информационен център – на ул. “ Райко Даскалов“ №1, с работно време всеки ден от 9:00 до 19:00 часа. Турът е достъпен на 3 езика : български, английски и руски. Предстои да се добавят турски и гръцки.

Пешеходната обиколка е около 3 часа, като туристът я прави със своето собствено темпо и сам решава кога и кои аудио записи да чуе. Екскурзията включва 25 забележителности:

1. Джамия

2. Римски стадион

3. Църква „Св. Успение Богородично“

4. Античен театър

5. Къща Ламартин и къща Клианти

6. Ресторант „Пълдин“

7. Улица Съборна

8. Църква „Св.Св. Константин и Елена“

9. Площад „Лапидариум“

10. Балабанова къща и къща Хиндлиян

11. Арменската църква

12. Църковен музей

13. Клюкарник

14. Етнографски музей

15. Небет тепе

16. Хисар капия

17. Улица на занаятите

18. Източната порта

19. Малката базилика

20. Голямата базилика

21. Католически храм

22. Тракарт

23. Форум

24. Съвременният център

25. Част от Римския стадион

audiogid (4) audiogid (1) audiogid (5) audiogid (2)

8,786 total views, no views today